Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в  London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален инструмент и това е идеята на училището, основано през 2012 година. Както много хубави неща, то е създадено случайно, без предварително измислен план.

Гергана е израснала в пловдивското село Катуница, завършила е Музикалното училище в Пловдив, а след това заминава да учи пиано в частен университет в Денвър, Колорадо, САЩ. Там я приемат в програма за студенти със специален талант и отличен успех. След дипломирането  университетът ѝ предлага пълна стипендия за магистър по пиано и музикално образование, като междувременно е асистент на студентите-бакалаври. Гергана завършва успешно и заминава за Англия, където й предлагат докторантско място в престижния университет Кеймбридж. Там обаче нещата не се подреждат по най-добрия начин и тя решава да си потърси работа.

Започва да дава уроци по пиано и постепенно събира достатъчно ученици, за да основе школа. Докато един ден с нея не се свързва майката на дете с аутизъм, която пита дали ще искат да работят с него, защото никъде другаде не желаят. Гери разказва как в този момент е почувствала, че цялото й образование е придобило истинския си смисъл. Тя започва работа с детето, а след това и с други деца с различни форми на аутизъм, тръгва на обучения, за да изучава това състояние и да може да бъде пълноценен преподавател.

Гери разказва, че детето, дошло в школата първо, все още я посещава. А хората с аутизъм успяват да направят живота си много по-пълен, социално значим и интересен с помощта на музиката. Разбира се, школата продължават да посещават и деца без специални потребности, както и възрастни. Имат две студиа, 12 преподаватели по различни инструменти и около 70 курсисти.

Сега, в условията на страх и изолация заради опасността от коронавирус, Гери и колегите й преподават онлайн. Наложило се е да отменят Великденския си концерт.

Как музиката променя живота на хората към добро и как може да помогне по време на криза.

За всичко това Ина Николова разговаря с Гергана Аргирова, основател на London Music Box. Чуйте в звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58

Единственото сигурно нещо, което ни предстои, е трансформацията

Яна Николова живее вече 14 години в столицата на Великобритания. Тя е социолог, дипломиран в Пловдивския университет, а в Лондон завършва психология. За да не изневерява на нито една от двете специалности, започва да се занимава с психо-социални..

публикувано на 17.01.21 в 11:50

"Ангели за България": Доброто става заразно

Благотворителността обикновено се разгръща по празници. Днес обаче ще разговаряме с едни благотворители, които вече 9 месеца регулярно изпращат подкрепа за хора в нужда от чужбина в България.  Организацията „Ангели за България“ беше създадена през..

публикувано на 03.01.21 в 11:47

Йорданка Велкова, преподавател по български език в Лондонски университет: Моите студенти са един особен вид българи

Йорданка Велкова е лектор по български език, литература и култура в University College London и гл. ас. д-р във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Пристига в Лондон през 2014 година, след като печели конкурс за лектори..

публикувано на 13.12.20 в 14:59