Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в  London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален инструмент и това е идеята на училището, основано през 2012 година. Както много хубави неща, то е създадено случайно, без предварително измислен план.

Гергана е израснала в пловдивското село Катуница, завършила е Музикалното училище в Пловдив, а след това заминава да учи пиано в частен университет в Денвър, Колорадо, САЩ. Там я приемат в програма за студенти със специален талант и отличен успех. След дипломирането  университетът ѝ предлага пълна стипендия за магистър по пиано и музикално образование, като междувременно е асистент на студентите-бакалаври. Гергана завършва успешно и заминава за Англия, където й предлагат докторантско място в престижния университет Кеймбридж. Там обаче нещата не се подреждат по най-добрия начин и тя решава да си потърси работа.

Започва да дава уроци по пиано и постепенно събира достатъчно ученици, за да основе школа. Докато един ден с нея не се свързва майката на дете с аутизъм, която пита дали ще искат да работят с него, защото никъде другаде не желаят. Гери разказва как в този момент е почувствала, че цялото й образование е придобило истинския си смисъл. Тя започва работа с детето, а след това и с други деца с различни форми на аутизъм, тръгва на обучения, за да изучава това състояние и да може да бъде пълноценен преподавател.

Гери разказва, че детето, дошло в школата първо, все още я посещава. А хората с аутизъм успяват да направят живота си много по-пълен, социално значим и интересен с помощта на музиката. Разбира се, школата продължават да посещават и деца без специални потребности, както и възрастни. Имат две студиа, 12 преподаватели по различни инструменти и около 70 курсисти.

Сега, в условията на страх и изолация заради опасността от коронавирус, Гери и колегите й преподават онлайн. Наложило се е да отменят Великденския си концерт.

Как музиката променя живота на хората към добро и как може да помогне по време на криза.

За всичко това Ина Николова разговаря с Гергана Аргирова, основател на London Music Box. Чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица

Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора.  Тази година британците ще получат два допълнителни..

публикувано на 30.05.22 в 17:04

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46

Татяна Даскалова за пътя по капилярите на любовта между Дунав и Темза

Татяна Даскалова живее във Великобритания вече почти 19 години и твори българска поезия. Родена и израснала в Русе, тя започва да пише стихове като ученичка през 80-те години. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както..

публикувано на 12.04.22 в 16:23

Биляна Брейзиър - да ушиеш съпричастност

Биляна Брейзиър е родена в Ловеч, а живее в Англия от 10 години. Tя е дипломиран технолог по облекло и в България е работила за големи западни модни компании. В момента е банков служител, но шиенето и изработката на облекла си остава голямата й страст...

публикувано на 02.03.22 в 21:52