Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българските училища в чужбина са едни от най-големите обединители на общностите ни извън родината

Д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" . След защитата на докторската си дисертация  печели изследователска стипендия на престижната фондация „Александър фон Хумболт“. Работи за Министерството на външните работи, а от 2012 г. се установява за постоянно във Великобритания. Постъпва на работа като преподавател по история и административен секретар на Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. Няколко години по-късно става съосновател и училищен ръководител на Българското училище „Слово“ в град Оксфорд, където живее.

През последните години публикува редица статии за обучението по история в българските училища в чужбина, методики на обучението по история, съавтор е нна учебното помагало на изд. „Просвета“ – „История и цивилизация“ за българските училища в чужбина – 5-7 клас и на брошурата „Сравнителна средновековна история  - България/Англия“, част от проекта за сравнения на средновековната история на България, Германия и Англия. Член е на АБУЧ. Носител е на Почетната грамота „Неофит Рилски” на Министерство на образованието и науката – 2016 г. 

Как се съхранява българското и какви инициативи има за 24 май училище „Слово“ в град Оксфорд чуйте от разговора на Ина Николова с д-р Валентина Александрова-Кирова в звуковите файлове.
Тук можете да видите виртуалния концерт на Българското училище "Слово" в Оксфорд:

Тук можете да гледате Празничния концерт по случай Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост с участието на състави на БНР.
Концертът е под патронажа на Министерството на културата на Република България. Той се излъчи едновременно от Българските културни институти в 12 европейски столици, на 24 май 2020г., от 12 часа българско време.
Участие в празничната програма:
Детският хор на БНР
Биг Бенд на БНР
Детска вокална група "Радиодеца"
Детска вокална група "Щурче"
Виртуозът на кавала Теодосий Спасов
Оркестър за народна музика на БНР
Млади изпълнители - солисти от Българските музикални училища по изкуствата

Галерия

Още от категорията

Борис Лапшов: Бъларските театрални училища са на световно ниво

Борис Лапшов ( Boris Alexander ) е актьор и певец, който живее и работи в Лондон. Той е на 32 години. Учил е в НАТФИЗ, завършил е Театралния департамент на Нов Български Университет при проф. Румен Цонев и проф. Цветана Манева, а по време на следването..

публикувано на 02.08.20 в 13:07

Неправителствени организации съветват европейците как да защитят правата си след Брекзит

Тони Петкова помага на европейските граждани, живеещи във Великобритания да получат имиграционен статут, който да им позволи да останат да живеят, учат и работят на Острова след Брекзит. След като страната реши да напусне Европейския съюз, Хоум..

публикувано на 26.07.20 в 11:50
Красимир Василев

Да правиш бизнес във Великобритания е много лесно

Красимир Василев и годеницата му имат компания за счетоводни услуги в Лондон. Живеят в британската столица от 5 години. Красимир е завършил Счетоводство и контрол в Югозападния университет в Благоевград. Година след дипломирането си заминава за..

публикувано на 19.07.20 в 13:27

Антони Пейчев: В днешния свят човек трябва да може да се променя

Антони Пейчев е на 32 години. Роден в Стара Загора, завършва Езиковата гимназия „Ромен Ролан“, а после заминава да следва в Англия. Завършва право в Университета на Кент в Кентърбъри, получава и магистърска степен по право и бизнес в Лондон. В..

публикувано на 13.07.20 в 16:50

Цветанка Апостолов: Йога е призвана да събуди божествената частица у нас

Цветанка Апостолов вече от 18 години живее в Брайтън - един от най-колориттните, ексцентрични и космополитни градове в Англия, който е и най-известният йога център в страната, с повече от 7000 преподаватели и места за практикуване на йога. Тя е от..

публикувано на 05.07.20 в 11:50

Станчо от „Станиоли“ влезе в нов дует и издаде сингъл по време на локдауна

„Case 49“ e новият проект на певеца Станчо Станчев /Стан/ от  известния поп-рок дует „Станиоли“.  Създаден през 2018 година в Лондон, „Case 49“ е отново мъжко дуо, което пее в стил инди поп-рок, а новият патньор на Стан е Димитър Даскалов, класически..

публикувано на 28.06.20 в 11:45

Британците имат активна гражданска позиция и не се колебаят да я отстояват

Заедно с днешния ни гост ще можем да надникнем в Британския парламент.  Илиян Нанчев е на 27 години, от почти година работи в Камарата на Общините - Долната камара на парламента на Обединеното кралство, който включва освен нея, и Камарата на..

публикувано на 21.06.20 в 11:50

"Ангели за България" донасят подкрепа от цял свят

Стела Иванова е създател на благотворителната организация „Ангели за България“ в Лондон. Тя обединява българи, живеещи в чужбина, които искат да помагат на сънародниците си в България.Съществува едва от средата на април и вече е организирала три..

публикувано на 14.06.20 в 11:50

Радвайте се, радостта ни е наше право и задължение

В Деня на Светата Петдесетница, който от древни времена се смята за рождения ден на Христовата Църква, ви представяме д-р Добромир Димитров. Той е един от двамата български православни свещенослужители в Англия. Завършил е иконопис във..

публикувано на 07.06.20 в 11:16

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50