Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рестартирай Европа: По-силна – за теб!“

Зелената сделка - бъдещето на Европа за климатичната неутралност

От началото на 2021 г. в ефира на Радио Стара Загора започва излъчването на рубрика посветена на това какво е отражението на работата на ЕК върху живота на хората.

Снимка: ec.europa.eu

Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства на нашето време, така коментира настоящата ситуация Илин Станев, съветник по политическите анализи в Представителството на Европейската комисия в България.
"Все по-често чуваме за климатичните промени. Средната температура в световен мащаб се е повишила с 1,1 градуса от равнищата от прединдустриалния период. Ефектите от това са глобални".
Но нека си припомним - само 11 дни след встъпването си в длъжност председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен свика европарламента на извънредно заседание, за да представи вижданията си за т.нар „Зелена сделка“. Според нея необходимостта от подобна обща политика за климата трябва да е основен приоритет на Европа за следващите години. Планът на Урсула фон дер Лайен е озаглавен „50 крачки до 2050“, а крайната му цел е повече от ясна – климатична неутралност.
„Това не е само нашата визия за климатично неутрален континент. Това е пътна карта за действие - с петдесет практически стъпки по пътя на Европа към 2050 г. За постигането на тази цел ще са необходими повече от едно поколение. Знаем, че тази карта ще трябва да се развива и адаптира през годините. Това ще бъде много дълъг и частично неравен път, без никакви съмнения. Но от нас зависи да определим темпото.
44 от най-големите инвеститори в Европа, представляващи активи от 6 трилиона евро, призоваха Европейския съюз да приеме възможно най-бързо закон за климатичната неутралност през 2050 г. Те искат този закон! Те казват, че това ще им даде самочувствието да вземат дългосрочни решения за модерни инвестиции“.
Планът включва строги мерки по отношение на намаляването на въглеродните емисии до 2030 г. като Урсула фон дер Лайен си е поставила за цел намаляването им с 55 на 100 сравнено с тези от 1990 г.  Именно тези проценти коментира и Юлиян Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация.
"Не сме поели ангажименти за затваряне на предприятия. Цената на въглеродните емисии няма да падне. Най-вероятно ще се обединим в единен закон за ограничаване на тези промени. Интересен факт е, че България има собствен закон за климата от 2014 година".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21