Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази година. Научните изследвания и иновации заемат ключово място в цифровия и „зеления“ преход, т.н. „Зелена сделка“. В последната година иновациите са приоритетни в борбата срещу COVID-19.

Доц. д-р Евгени Евгениев, който отговаря за сектор „Наука“ в Постоянното представителство на  България към ЕС в Брюксел обясни, че България и страните членки от Източна Европа имат добри перспективи за финансиране на проекти  по програмата „Хоризонт Европа“.

До 26 януари 2021 г. от български бенефициенти са подадени 6000 апликации, от които 4800 са били допустими, подписани са 590 договора с програмата, каза още доц. Евгениев:

Най-много участници са от София – 650, Пловдив е на второ място с 58 участия, Варна с 39, има участия и от Габрово - 9 и Велико Търново – 1. Финансовият принос на програмата не е огромен, но е по-добър  в сравнение с предходната рамкова програма. До момента са усвоени с 43,4 млн. евро повече конкурсни програми. Страната ни заема 23 място по усвояване на средства от програмата и сме преди Малта, Латвия, Литва и Хърватия. Топ бенефициентите от България – СУ „Климент Охридски“ – 19 млн. евро, на второ място с привлечен ресурс от 7,7 млн. евро е Центърът по системна растителна биология биотехнологии – Пловдив, следват медицинските университети в Плевен и  Варна и т.н.

Шансовете на българските университети, научни институти и бизнеси за разработване на конкурентоспособни проекти, които да получат финансиране, са много добри, каза още доц. Евгениев.

Защото има политически критерии в програмата, които целят да увеличат участието от по-слабо развитите държави по отношение на научно-изследователска и научна дейност.

Идеята е да се запълни иновационната  пропаст между Западна и Източна Европа.  Затова поискахме да се намерят стимули за  изграждане  на колаборативни мрежи между западноевропейски и източноевропейски партньори и това реално ще се види на практика в следващите 7 години. Само за частта разширяване са заложени 4 млд. евро, т.е. там, където координатори на проектите ще бъдат учени от държави с по-слаб интензитет на научно-изследователска дейност, какъвто е случаят с България.

Тракийският университет в Стара Загора е кандидатствал за финансиране по предходната програма "Хоризонт 2020" с проекта Greenanimo, който е събрал необходимите точки, за да бъде одобрен, но средства от програмата не са стигнали до него. Заради добрата оценка обаче, проектът е получил финансиране от МОН чрез Националната програма „Европейски научни мрежи“. В него участват учени, докторанти и постдокторанти от Аграрния и Ветеринарно-медицинския факултет на ТрУ. Международните партньори по проекта са Френският национален институт по аграрни науки, храни и екология и Шотландският аграрен университет. Проф. Светлана Георгиева, ръководител на проекта увери, че след приключването му ще разработят заедно с международните си партньори нов проект и отново ще кандидатстват вече по новата програма "Хоризонт Европа - 2021-2027"

Според доц. Евгениев, основният проблем, който излиза за България, е че разполагаме с много малък брой уникални бенефициенти по предходната програма "Хоризонт 2020" – те са близо 300 организации – научни институти, университети или бизнеси. Той даде препоръки за доразвиване на националната контактна мрежа от специалисти, които да бъдат по-активно търсени за подпомагане при разработване на проекти, повече активност от бенефициентите. По-активна работа на 28-те Областни информационни центрове. Полезна е и връзката с национални и регионални офиси за научни изследвания и иновации в Брюксел за по-големите организации.Още от категорията

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45

Зелената архитектура и екосхемите са бъдещето на ОСП

От януари тази година има нов регламент, който е свързан с реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Очаква се преговорният процес по нея да приключи към края на юни. Тогава трябва да е прието окончателното законодателство...

публикувано на 24.03.21 в 08:30

Улавянето на СО2 емисии – реална възможност или напразни надежди за българския въгледобив

Борбата с климатичните промени, "зелената" енергия и ограничаване на замърсяването са сред ключовите теми и политики пред ЕС в последните години. Това ще определя европейския дневен ред в следващите десетилетия. Стремежът на евро институциите към..

публикувано на 18.03.21 в 16:16

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един безпрецедентно голям финансов пакeт..

публикувано на 17.03.21 в 09:00