Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всяка една държава може да поиска средства за възстановяване на туризма

Туризмът осигурява заетост за 23 млн. души в ЕС, това е 11% от общата заетост. Секторът допринася за 10% от БВП на общността, а през кризисната 2020г. е отчетен невиждан досега спад в туристическите услуги със 67%. Браншът в България също понесе сериозни щети през изминалата година. 
"Бизнесът и семействата на заетите в него са пред тотална разруха", коментира Петър Стоянов, който има ресторант в Казанлък. Той заяви, че не е получавал помощи от държавата през последните месеци. "Вече втори месец няма една стотинка обезщетение. Днес проверих в банката няма нито един превод нито към персонала нито към моето юридическо лице", каза Стоянов.
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Стара Загора са изследвали колко от членовете й са се възползвали от подкрепящите финансови мерки, предложени от държавата. Вени Петрова, председател обобщи: "Това са само 32%. От тях 6% са получили средства по програмата за подкрепа с между 3000 и 10 000 лева по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По мярката "Запази ме", за която толкова много се говори - онези 24 лева на ден, които получават хората в неплатен отпуск, когато бизнесът е затворен със заповед - са 27%. Мярката 60:40 са използвали 14%. 27% от колегите пък декларираха, че вече са одобрени по мярката 20% от оборота". 
Тежката администрация и многото рестрикции са обяснението за ниския дял на потребяващи помощите. А съсипването на ресторантите и заведенията води след себе си още по-големи щети - персоналът напуска и се преквалифицира в други дейности, замират и съпътстващите бизнеси - екскурзоводи, музиканти, ди джеи, производители на напитки и др., обясни Вени Петрова.
Българският евродепутат и член на Комисията по туризъм и транспорт в ЕП Петър Витанов обясни, че на практика няма пряко финансиране в помощ на бранша, но има инструменти като възможност. "Всяка една държава може да поиска определени средства за туризъм за възстановяване на щетите от пандемията през фонда за възстановяване на европейската икономика от ковид (Next Generation) и Многогодишната финансова рамка, а средствата са неограничени", подчерта той.
Според Витанов, за да се съживи туризмът в европейски план, трябва да бъдат въведени общи критерии за пътуване и еднакъв подход в различните държави. Работещи мерки биха били въвеждането на стандартен PCR-тест или ваксинационен паспорт; уеднаквяването на дните за карантина; електронната виза и общият код по цвят, показващ степента на заболеваемост. "Те ще повишат координацията, осведомеността и ще улеснят пътуването, за да започне туризмът да се съвзема", допълва евродепутатът.Още от категорията

Стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа

През 2020 година Европейската Комисия(ЕК) представи своята  стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа и въпреки че Европейският съюз(ЕС) е световен лидер в областта на равенството между половете и е постигнал значителен напредък през..

публикувано на 26.02.21 в 10:00

Свиленград раздава "Топъл обяд" в условията на пандемия от COVID-19

Най-пострадалите в пандемията от COVID-19 български граждани продължат да получават топъл обяд и през 2021 г. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, която стартира от 01 януари 2021 г., са осигурени над 12 млн...

публикувано на 24.02.21 в 10:37

Програма "Цифрова Европа" разкрива нови възможности

„Цифрова Европа“ е първата програма на ЕС в областта на високите технологии. Програмата стартира официално на 1 януари тази година и ще продължи до 2027 година. От години Европа лансира дигитален дневен ред, единен цифров пазар, необходимост от..

публикувано на 17.02.21 в 10:05

Възможности за младите хора да участват във формирането на политиките на ЕС и прилагането им

Ново проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено между ноември и декември 2020 г., установява че 61% от анкетираните у нас са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. За участие на младите хора в процесите на формиране на политиките..

публикувано на 19.02.21 в 09:45

Пандемията - удар върху културата и творците

Пандемията от Ковид – 19 оказва негативно влияние върху всички сфери на живота. Редица икономически отрасли са в тежко положение, но секторът на културата е сред най-силно засегнатите.  За дълго време бяха затворени кина, театри, музеи, концертни зали..

публикувано на 12.02.21 в 09:45
Кристиян Шкварек

Свободата на словото - в опасност ли е висшата демократична ценност?

Преди дни България бе домакин на паневропейска конференция , организирана от Групата на Европейските консерватори и реформисти, относно бъдещето на Европа. Събитието се проведе онлайн, като в него участие взеха представители на всички 27..

публикувано на 05.02.21 в 11:15

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази..

публикувано на 03.02.21 в 11:28

Въглищните региони в преход и европейските средства

Преди година Европейската комисия предложи като част от финансовия план за Европейски зелен пакт създаването на Фонд за справедлив преход - финансов механизъм за постигне на общоевропейската цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% през..

публикувано на 29.01.21 в 11:45

Проектът " Родители в заетост" в помощ на българските семействата

Европейският съюз осигурява средства за подпомагане икономиките на държавите-членки като всяка държава според преценката си, разпределя средствата по различни направления, обясни Румяна Грозева от „ Европа директно“. „Една голяма част от тези..

публикувано на 27.01.21 в 11:16

ЕС отпуска на България 880 млн. евро за рестарт на селското стопанство

Земеделците от страните членки ще получават средства по две линии през тази и следващата година. Наред с финансирането по Програмата за развитие на селските райони, те ще могат да разчитат и на средствата по Плана за възстановяване от пандемията...

публикувано на 22.01.21 в 08:40