Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията - удар върху културата и творците

Снимка: Архив

Пандемията от Ковид – 19 оказва негативно влияние върху всички сфери на живота. Редица икономически отрасли са в тежко положение, но секторът на културата е сред най-силно засегнатите. За дълго време бяха затворени кина, театри, музеи, концертни зали и фестивали в целия ЕС. Макар че някои вече отвориха, продължаващите мерки за безопасност и социално дистанциране пречат за функционирането им на пълен капацитет. Много хора на изкуството продължават да бъдат лишени от доходи.

Ограниченията заради пандемията се отразиха и на работата на Държавния куклен театър в Стара Загора. С 2/3 са намалели приходите от спектакли през миналата година. Това затруднява плановете за бъдещите ни проекти, казва директорът Дарин Петков. Под въпрос е и 12-ото издание на  Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" - един уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност. 

В своя резолюция от 17 септември миналата година Европейският парламент призова за бърза и директна подкрепа за културния сектор. Депутатите подчертаха, че финансовата помощ следва да дойде както от националните бюджети, така и от европейски средства. В България възможност за подпомагане на творческите колективи е едногодишната програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата на Националния фонд „Култура“.  Сред подпомогнатите с 50 хил. лв е Сдружение „Тишина“. 

"Основната цел на нашето сдружение е да развива творческия потенциал на хората с увреден слух. Средствата, получени от фонда,  са възможност формацията да оцелее и продължи да съществува, както и да надгради дейността си", казва Мария Атанасова, председател на Сдружението. 

Въпреки откриването на ваксина срещу коронавируса, пандемията и последиците от нея ще се усещат още дълго време. Затова и ЕП призовава поне 2% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост, който е част от плана за възстановяване, да бъдат заделени за сектора на културата и творчеството. Депутатите също подчертават ключовата роля на програмата „Творческа Европа“ и настояват за удвояване на финансирането ѝ. Очаква се бюджетът да бъде гласуван до края на март- април, уточни Камен Балкански, директор на Бюро "Творческа Европа" за България, офис МЕДИА. Той допълни, че вече има постигнато едно политическо споразумение между държавите-членки на ЕС и Европейския парламент рамката на програмата през новия програмен период 2021-2027 год. да достигне 2,4 милиарда евро за двете подпрограми МЕДИА и КУЛТУРА и предвидените нови междусекторни направления.  

По данни на Евростат в сектора на културата и творчеството в 27-те страни от ЕС работят близо 7,5 млн. души. Творческите сектори и творческите индустрии съставляват 3.8% от БВП на Европейския съюз.  

Още от категорията

Стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа

През 2020 година Европейската Комисия(ЕК) представи своята  стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа и въпреки че Европейският съюз(ЕС) е световен лидер в областта на равенството между половете и е постигнал значителен напредък през..

публикувано на 26.02.21 в 10:00

Свиленград раздава "Топъл обяд" в условията на пандемия от COVID-19

Най-пострадалите в пандемията от COVID-19 български граждани продължат да получават топъл обяд и през 2021 г. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, която стартира от 01 януари 2021 г., са осигурени над 12 млн...

публикувано на 24.02.21 в 10:37

Програма "Цифрова Европа" разкрива нови възможности

„Цифрова Европа“ е първата програма на ЕС в областта на високите технологии. Програмата стартира официално на 1 януари тази година и ще продължи до 2027 година. От години Европа лансира дигитален дневен ред, единен цифров пазар, необходимост от..

публикувано на 17.02.21 в 10:05

Възможности за младите хора да участват във формирането на политиките на ЕС и прилагането им

Ново проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено между ноември и декември 2020 г., установява че 61% от анкетираните у нас са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. За участие на младите хора в процесите на формиране на политиките..

публикувано на 19.02.21 в 09:45

Всяка една държава може да поиска средства за възстановяване на туризма

Туризмът осигурява заетост за 23 млн. души в ЕС, това е 11% от общата заетост. Секторът допринася за 10% от БВП на общността, а през кризисната 2020г. е отчетен невиждан досега спад в туристическите услуги със 67%. Браншът в България също понесе..

публикувано на 10.02.21 в 10:05
Кристиян Шкварек

Свободата на словото - в опасност ли е висшата демократична ценност?

Преди дни България бе домакин на паневропейска конференция , организирана от Групата на Европейските консерватори и реформисти, относно бъдещето на Европа. Събитието се проведе онлайн, като в него участие взеха представители на всички 27..

публикувано на 05.02.21 в 11:15

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази..

публикувано на 03.02.21 в 11:28

Въглищните региони в преход и европейските средства

Преди година Европейската комисия предложи като част от финансовия план за Европейски зелен пакт създаването на Фонд за справедлив преход - финансов механизъм за постигне на общоевропейската цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% през..

публикувано на 29.01.21 в 11:45

Проектът " Родители в заетост" в помощ на българските семействата

Европейският съюз осигурява средства за подпомагане икономиките на държавите-членки като всяка държава според преценката си, разпределя средствата по различни направления, обясни Румяна Грозева от „ Европа директно“. „Една голяма част от тези..

публикувано на 27.01.21 в 11:16

ЕС отпуска на България 880 млн. евро за рестарт на селското стопанство

Земеделците от страните членки ще получават средства по две линии през тази и следващата година. Наред с финансирането по Програмата за развитие на селските райони, те ще могат да разчитат и на средствата по Плана за възстановяване от пандемията...

публикувано на 22.01.21 в 08:40