Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възможности за младите хора да участват във формирането на политиките на ЕС и прилагането им

Ново проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено между ноември и декември 2020 г., установява че 61% от анкетираните у нас са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. За участие на младите хора в процесите на формиране на политиките на Съюза и тяхното прилагане, е нужно добро образование. По отношение на  мерките за осигуряване на качествено образование за всички, данните за България сочат, че за 31% от анкетираните достъпът до качествено образование е най-приоритетен.

 „Пандемията постави на изпитание всички участници в образователната система и в България– ученици, учители, родители, но трябва да отдадем дължимото на учителите, които бързо и адекватно отговориха на тези нови условия“, каза Асим Адемов, член на Европейския парламент от ЕНП и посочи три предивикателства  - нуждата от по-добра свързаност в отдалечените райони, от допълнително обучение за преподаване онлайн на някои преподаватели и най-голямото предизвикателство е работата сред уязвимите групи - проблем в цяла Европа".

Държавите в ЕС имат възможност сами да определят какви мерки биха искали да вземат в подкрепа на младежката заетост и развитието на младите хора. В същото време ЕС е стартирал редица инициативи, които допълват националните мерки. Програмата Еразъм за периода 2021-2027  е с удвоен бюджет до 30 млн. евро и предоставя възможности за учене и мобилност на 12 милиона души, обхваща училищата, професионалното образование и обучение, висшето образование и обучението за възрастни, но по един по-рационален начин. Друга възможност е Европейският корпус за солидарност - инициатива на Европейския съюз, която насочва младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и хората в Европа.Общите инициативи осигуряват финансиране на програми за заетост и предлагат качествени стажове, получаване на международен опит и възможности за доброволческа дейност.

 „Има много начини и редица инициативи, чрез които младежите да бъдат активни граждани“ , каза българският евродепутат Ангел Джамбазки, от Европейски консерватори и реформисти в ЕП.

Международният младежки център в Стара Загора е създаден по проект на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Неговата цел е да насърчава развитието на младите хора, базирано на ценности като свобода, демокрация, права на човека. За периода 01.07.2020 г – 31.12.2020 г. в Международния младежки център са реализирани дейности, в рамките на които са обхванати  649 уникални посетители  - 384 мъже  и 265 жени. Една от основните стратегии на работа в Центъра е младежкото овластяване. Активното участие на младите хора в процесите, които се случват в обществото, активното гражданско присъствие. Разработени са няколко насоки за въвличане на младите хора за активно участие в живота на града и като цяло – на обществото, каза Мирчо Христов – младежки работник. 

Повечето от дейностите на ММЦ са изнесени онлайн. Като обучителните формАти използвани шампионат, школа по презентиране в дигитален вариант, голяма част от кръжоците и клубовете се провеждат онлайн в момента. Но за участието на младите хора в правенето на политики все още не сме успели да развием качествена методология за работа „, каза още Мирчо Христов от ММЦ в Стара Загора  и изрази надежда, че през късната пролет пандемията ще бъде под контрол и това ще даде възможност за връщане към активен начин на работа.

Още от категорията

Стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа

През 2020 година Европейската Комисия(ЕК) представи своята  стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа и въпреки че Европейският съюз(ЕС) е световен лидер в областта на равенството между половете и е постигнал значителен напредък през..

публикувано на 26.02.21 в 10:00

Свиленград раздава "Топъл обяд" в условията на пандемия от COVID-19

Най-пострадалите в пандемията от COVID-19 български граждани продължат да получават топъл обяд и през 2021 г. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, която стартира от 01 януари 2021 г., са осигурени над 12 млн...

публикувано на 24.02.21 в 10:37

Програма "Цифрова Европа" разкрива нови възможности

„Цифрова Европа“ е първата програма на ЕС в областта на високите технологии. Програмата стартира официално на 1 януари тази година и ще продължи до 2027 година. От години Европа лансира дигитален дневен ред, единен цифров пазар, необходимост от..

публикувано на 17.02.21 в 10:05

Пандемията - удар върху културата и творците

Пандемията от Ковид – 19 оказва негативно влияние върху всички сфери на живота. Редица икономически отрасли са в тежко положение, но секторът на културата е сред най-силно засегнатите.  За дълго време бяха затворени кина, театри, музеи, концертни зали..

публикувано на 12.02.21 в 09:45

Всяка една държава може да поиска средства за възстановяване на туризма

Туризмът осигурява заетост за 23 млн. души в ЕС, това е 11% от общата заетост. Секторът допринася за 10% от БВП на общността, а през кризисната 2020г. е отчетен невиждан досега спад в туристическите услуги със 67%. Браншът в България също понесе..

публикувано на 10.02.21 в 10:05
Кристиян Шкварек

Свободата на словото - в опасност ли е висшата демократична ценност?

Преди дни България бе домакин на паневропейска конференция , организирана от Групата на Европейските консерватори и реформисти, относно бъдещето на Европа. Събитието се проведе онлайн, като в него участие взеха представители на всички 27..

публикувано на 05.02.21 в 11:15

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази..

публикувано на 03.02.21 в 11:28

Въглищните региони в преход и европейските средства

Преди година Европейската комисия предложи като част от финансовия план за Европейски зелен пакт създаването на Фонд за справедлив преход - финансов механизъм за постигне на общоевропейската цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% през..

публикувано на 29.01.21 в 11:45

Проектът " Родители в заетост" в помощ на българските семействата

Европейският съюз осигурява средства за подпомагане икономиките на държавите-членки като всяка държава според преценката си, разпределя средствата по различни направления, обясни Румяна Грозева от „ Европа директно“. „Една голяма част от тези..

публикувано на 27.01.21 в 11:16

ЕС отпуска на България 880 млн. евро за рестарт на селското стопанство

Земеделците от страните членки ще получават средства по две линии през тази и следващата година. Наред с финансирането по Програмата за развитие на селските райони, те ще могат да разчитат и на средствата по Плана за възстановяване от пандемията...

публикувано на 22.01.21 в 08:40