Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програма "Цифрова Европа" разкрива нови възможности

„Цифрова Европа“ е първата програма на ЕС в областта на високите технологии. Програмата стартира официално на 1 януари тази година и ще продължи до 2027 година. От години Европа лансира дигитален дневен ред, единен цифров пазар, необходимост от засилване на технологиите, инвестиции в иновации, технологични предизвикателства, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Сега е направена следващата стъпка – тези цели да бъдат постигнати, подкрепени с конкретно финансиране, поясни той. Програмата разкрива възможности пред почти всички сектори на икономиката. Финансовият пакет за изпълнение на програмата на европейско ниво възлиза на 7,5 млрд. евро в следващите 7 години. А всеки добър проект има по-голям шанс да бъде финансиран,  подчерта още Андрей Новаков.

Пет ключови области попадат в обсега на програмата: високопроизводителни изчислителни технологии, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения и внедряване и използване по най-добрия начин на цифровия капацитет.

Част от обхвата на програмата са и европейските цифрови иновационни хъбове. До 18 февруари е срокът, в който кандидатите могат да подават проектни предложения за финансиране.

По съвместен проект работят местната власт, Тракийският университет и бизнесът в Стара Загора, съобщи Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и Здравен Клъстер България. 

"Неговата цел е създаване на условия за развитие на виртуалното инженерство в Стара Загора като инструмент за осъществяване на развойната дейност в контекста на Индустрия 4.0 Ние виждаме в подобен проект смисъл. Предизвикателствата пред региона са свързани с декарбонизация и дигитализация и на практика един такъв иновационен хъб би бил естествено решение", коментира Кристина Ескенази.

С лабораторията за виртуална реалност Стара Загора ще се позиционира на цифровата карта на България, смята депутатът от ГЕРБ Радостин Танев. Амбициите са в лабораторията да се развиват наука и развойна дейност на световно ниво.Още от категорията

Стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа

През 2020 година Европейската Комисия(ЕК) представи своята  стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа и въпреки че Европейският съюз(ЕС) е световен лидер в областта на равенството между половете и е постигнал значителен напредък през..

публикувано на 26.02.21 в 10:00

Свиленград раздава "Топъл обяд" в условията на пандемия от COVID-19

Най-пострадалите в пандемията от COVID-19 български граждани продължат да получават топъл обяд и през 2021 г. За финансирането на операцията „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, която стартира от 01 януари 2021 г., са осигурени над 12 млн...

публикувано на 24.02.21 в 10:37

Възможности за младите хора да участват във формирането на политиките на ЕС и прилагането им

Ново проучване, поръчано от Европейския парламент и проведено между ноември и декември 2020 г., установява че 61% от анкетираните у нас са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. За участие на младите хора в процесите на формиране на политиките..

публикувано на 19.02.21 в 09:45

Пандемията - удар върху културата и творците

Пандемията от Ковид – 19 оказва негативно влияние върху всички сфери на живота. Редица икономически отрасли са в тежко положение, но секторът на културата е сред най-силно засегнатите.  За дълго време бяха затворени кина, театри, музеи, концертни зали..

публикувано на 12.02.21 в 09:45

Всяка една държава може да поиска средства за възстановяване на туризма

Туризмът осигурява заетост за 23 млн. души в ЕС, това е 11% от общата заетост. Секторът допринася за 10% от БВП на общността, а през кризисната 2020г. е отчетен невиждан досега спад в туристическите услуги със 67%. Браншът в България също понесе..

публикувано на 10.02.21 в 10:05
Кристиян Шкварек

Свободата на словото - в опасност ли е висшата демократична ценност?

Преди дни България бе домакин на паневропейска конференция , организирана от Групата на Европейските консерватори и реформисти, относно бъдещето на Европа. Събитието се проведе онлайн, като в него участие взеха представители на всички 27..

публикувано на 05.02.21 в 11:15

Програма „Хоризонт Европа“ подпомага с над 95 млд. евро научните изследвания и иновации в следващите 7 години

Рекорден бюджет има програмата „Хоризонт Европа 2021-2027“ на ЕС, която ще финансира проекти за научни изследвания и иновации с 95,5 млд. евро. Политическото споразумение беше подписано през декември 2020 година. Програмата стартира от април тази..

публикувано на 03.02.21 в 11:28

Въглищните региони в преход и европейските средства

Преди година Европейската комисия предложи като част от финансовия план за Европейски зелен пакт създаването на Фонд за справедлив преход - финансов механизъм за постигне на общоевропейската цел за намаляване на въглеродните емисии с 55% през..

публикувано на 29.01.21 в 11:45

Проектът " Родители в заетост" в помощ на българските семействата

Европейският съюз осигурява средства за подпомагане икономиките на държавите-членки като всяка държава според преценката си, разпределя средствата по различни направления, обясни Румяна Грозева от „ Европа директно“. „Една голяма част от тези..

публикувано на 27.01.21 в 11:16

ЕС отпуска на България 880 млн. евро за рестарт на селското стопанство

Земеделците от страните членки ще получават средства по две линии през тази и следващата година. Наред с финансирането по Програмата за развитие на селските райони, те ще могат да разчитат и на средствата по Плана за възстановяване от пандемията...

публикувано на 22.01.21 в 08:40