Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект за модерен градски транспорт в условията на COVID реализират в Стара Загора

Транспортната политика е част от общите политики на ЕС от повече от 30 години. Успоредно с отварянето на транспортните пазари за конкуренцията и създаването на трансевропейските транспортни мрежи, темата за „устойчивата мобилност“ ще придобива все по-голямо значение, по-специално в контекста на постоянното нарастване на емисиите на парникови газове от сектора, които застрашават целите на Европейския съюз в областта на климата.

След началото на пандемията от COVID-19 и настъпилите последици за транспорта, на 19 юни 2020 г. Парламентът прие резолюция, озаглавена „Транспорт и туризъм през 2020 г. и след това“ (2020/2649(RSP), в която се призовава за бърза, краткосрочна и дългосрочна подкрепа за транспортния и туристическия сектор, за да се гарантира тяхното оцеляване и конкурентоспособност.

В тези нелеки условия община Стара Загора реализира втора фаза от проект за Модернизиран градски транспорт. Проектът акцентира основно върху създаването на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия и изграждане на по - достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт, съобщи ресорният заместник-кмет в Община Стара Загора Йордан Николов.

На 37 кръстовища в Стара Загора вече са  изцяло подменени светофарни контролери с по-модерни устройства. Освен подмяна на всички стари светофарни секции са били монтирани и нови 5, съобщи Младен Заманов от екипа, работил по реализацията на проекта.  Осъществяването на проекта допринася за по-ниски нива на замърсяване на въздуха в града.

Нови светофари, модерна билетна система и мобилно приложение "Градски транспорт Стара Загора“ са иновациите, които ще наредят Стара Загора сред "умните" градове в България.

В процедура е и обществена поръчка за 33 нови електробуса, които да допълнят автопарка на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози", съобщи Георги Симеонов, директор на Дирекция “Устойчиво развитие и евроинтеграция“.

В края на февруари у нас се проведе онлайн конференция на тема „България и регионалната политика на ЕС“, организирана от „EURACTIV България“. Целта на събитието беше  въвеждането на „по-зелен“ модел  и по-добра транспортната свързаност в населените места. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра и български представители в Европейския парламент участваха в срещата. От събитието стана ясно, че в регионите на страната под формата на интегрирани териториални инвестиции от европейските фондове ще бъдат инвестирани над 4 млрд. Евро, припомни Константин Стоянов от офиса на „Европа Директно“ в Стара Загора.

Междувременно Община Стара Загора ще кандидатства и по програма „Life" за разработване на нова транспортна схема, която да задоволи потребностите на всички ползватели на обществения транспорт в града.Още от категорията

ЕП слага край на клетките в отглеждането на животни

Европейският парламент направи поредна крачка в борбата си за по-хуманно отношение към селскостопанските животни. ЕП прие резолюция, която призовава Европейската комисия да предложи мерки за "постепенно прекратяване на използването на клетки в..

публикувано на 30.07.21 в 08:40

Законодателен акт за климата

Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г. от 40 % на най-малко 55 %. Благодарение на приноса на новите въглеродни поглътители той би могъл да достигне 57 %.   На 28-ми юни Съветът на..

публикувано на 27.07.21 в 09:06
Мини Марица Изток

Рекултивацията на въглищните мини в контекста на зеления европейски преход

ЕК засилва политиките по ограничаване на вредните емисии. Това ясно проличава от последното предложение на Брюксел, оформено като законодателни инициативи в пакета "Готови за 2030 – Готови за 55" . Името на пакета от 13 мерки на еврокомисията идва от..

публикувано на 23.07.21 в 12:25

Повече средства за млади и иновативни фермери в новата селскостопанска политика на ЕС

Министрите на земеделието от ЕС приеха временното споразумение, постигнато с Европейския парламент по основните елементи на  реформата на общата селскостопанска политика (ОСП) , като по този начин предложението се придвижи с една стъпка напред..

публикувано на 21.07.21 в 08:40

Европейският парламент прие правила срещу ръста на сексуалното насилие над деца онлайн

По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация на деца онлайн са били на високи нива още преди пандемията от COVID-19, но през последните 18 месеца са нараснали значително.  Доклад на неправителствената организация Internet Watch..

публикувано на 16.07.21 в 08:35

В Стара Загора започнаха срещи на чаша кафе "Поправи с приятели"

През февруари 2021 г. Европейският парламент одобри позицията си по новия план за кръговата икономика, като призова за допълнителни мерки за постигане на екологична устойчивост и въглеродна неутралност до 2050 г. Препоръките включват затягане..

публикувано на 14.07.21 в 09:00

Над 60% от започналите работа в България през 2021 са лица от уязвими групи

Член 48 от Конституцията на Република България гласи: Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условията за осъществяване на това право. В точка втора е записано: Държавата създава условия за осъществяване правото на труд на..

публикувано на 09.07.21 в 08:45

ENYA - програмата, която "чува" гласа на младите

Съветът на Европа поставя акцент и върху повишаването на информираността и провеждането на кампании по най-актуални проблеми, които засягат правата на човека, включително и правата на децата. Европейската мрежа на младежките съветници (ENYA) е..

публикувано на 07.07.21 в 08:35

Пандемията ограничи трудовата мобилност в ЕС

Европейският парламент прие Резолюция относно трудовата мобилност и защита правата и интересите на работниците в ЕС. Предвид кризата с COVID-19 и наложените здравни мерки от страните в ЕС, вниманието се насочи основно към новите реалности и..

публикувано на 02.07.21 в 08:45

Намаляващо население. Какви са решенията за регионите на Европа?

Обезлюдяването на региони и застаряващото население са сериозни предизвикателства за ЕС.   В България децата са около 14 процента от населението. Малко под 1 милион са до 15-годишна възраст през 2020 година. Демографският проблем у нас се..

публикувано на 30.06.21 в 08:35