Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

3
Снимка: Facebook /Асоциация на индустриалния капитал в България

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един безпрецедентно голям финансов пакeт от 750 млрд. евро, които трябва да бъдат достъпни до държавите-членки на база на така изготвените планове. Максималният обем от средства за България са малко над 12 млрд. евро.

Тези средства ще бъдат отпуснати, ако представим адекватен национален план и стратегия, които да отговарят на основните приоритети и политики, заложени в общата европейска перспектива, обяснява евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Приоритетите, заложени в националните планове, чрез които ще се кандидатства за финансиране, трябва да са фокусират върху инвестиции в прехода към зелена икономика, инвестиции в иновации и наука и третото направление е - подпомагане на процесите на дигитализация“, обясни Пенкова.

Нашият план е изготвен твърде административно в първоначалния си вариант, смята още евродепутатът. По думите й там са включени и „стари“ проекти, които не са получили инвестиции от други европейски фондове, което според Пенкова може да спъне приемането на Националния план и стратегия и получаване на финансирането.

Това означава, че вместо 12 млрд. евро може да получим по-малко средства. Създава се и тенденция за една „червена лампичка“.Ако има проект не отговарящ на изискванията, ще бъдат разглеждани с повече внимание дори и тези, които са наистина адекватни“, добави Цветелина Пенкова.

Стара Загора е сред регионите, засегнати от зеления преход по отношение на въглищните централи от комплекса „Марица-изток“, които очакват повече средства и възможности за местния бизнес по Националния план за възстановяване, обяснява и Олег Стоилов от Търговско промишлената палата в Стара Загора.

Трябват и конкретни предложения от бизнеса, трябва да използваме и конкретните ресурси и финанси за реализация на ефективни и нови възможности да се разкрият високотехнологични производства, които пък ще дадат възможност за по-високи заплати на хората. Затова и създадохме клъстер за чиста околна среда към Палатата“, коментира Стоилов.

Евродепутатът Цветелина Пенкова смята, че в Националния ни план за възстановяване и устойчивост е трябвало да се заложат и конкретни инфраструктурни проекти за трансформацията на енергийния комплекс „Марица-изток“, включително за използването на газ и водород за производство на електрическа енергия в сегашните ТЕЦ-ове.

Държавите - членки трябва да предадат финалните версии на националните планове за възстановяване и устойчивост до 30 април тази година. Очаква се  тези средства да започнат да се отпускат от есента. Това обаче ще е възможно само ако няма забележки по плановете и ако те отговарят на изискванията и критериите.

Ако има проблеми с плановете, това ще забави отпускането на средствата, а може и да бъде фатално са сектори и бизнеси, които сериозно са засегнати от кризата, предизвикана от коронавируса.

Евродепутатът Цветелина Пенкова припомня, че един от основните критерии за отпускането на тези средства ще бъде и съблюдаването на върховенството на правото. „На практика всяко едно евро което ще се инвестира в България ще бъде подлагано на оценка от риска от корупция“, коментира Пенкова.

Галерия

Още от категорията

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове  ЕВРОПА ДИРЕКТНО,  които започват да действат от този месец в различните области на страната. Те са част от общо..

публикувано на 14.05.21 в 09:00

Стара Загора отбелязва напредък в работата по Териториалния план за справедлив преход

Само няколко месеца остават на въглищните региони, които ще бъдат засегнати от трансформациите по Зелената сделка да подготвят своите Териториални планове за справедлив преход. На база на тях те ще получат финансиране от европейския Фонд за справедлив..

публикувано на 12.05.21 в 08:45

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00