Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Снимка: fra.europa.eu

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки. 

В доклада си Парламентът дава оценка на Директивата на ЕС за борба с трафика на хора от 2011 г. и призовава за по-строги мерки срещу всички форми на трафик, с фокус върху защитата на жените, децата и мигрантите. Евродепутатите изразяват съжаление във връзка с липсата на сравними и подробни данни за мащаба на трафика в целия ЕС и настояват за засилване на сътрудничеството между държавите членки за борба с престъпленията, които са често транснационални.

Съдокладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилер от Испания коментира: „Това престъпление се е увеличило в резултат на кризата с COVID-19 и все повече онлайн инструменти се използват за примамване на хора. Призоваваме Комисията да преразгледа Директивата за борба с трафика на хора, така че всички държави членки изрично да криминализират използването на услуги, предоставяни от жертви на трафик. Трябва да подкрепяме и помагаме на жертвите и да прекратим културата на безнаказаност, свързана с това транснационално престъпление.“

В България трафикът на хора е инкриминиран през 2002 г. с промени в Наказателния кодекс, припомни председателят на Районния съд в Стара Загора Милена Колева. „Съгласно членове 159 А до 159 Г от Наказателния кодекс е криминализиран трафика с цел сексуална и трудова експлоатация. Предвиждат се наказания от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 3 хил. до 12 хил. лева. за престъпления срещу пълнолетни граждани, и от 3 до 30 години лишаване от свобода и глоба от 10 хил. до 20 хил. лв. Тези наказания са достатъчно строги, а що се отнася с цел сексуална експлоатация са съизмерими с други тежки престъпления – например изнасилване“.

Съдия Колева е била докладчик по едно от първите дела за България през внесени в Районен съд Стара Загора, след криминализирането на трафика на хора. По него част от съучастниците са били осъдени в Нидерландия, а другите двама – в Стара Загора. Жертвите на престъпната група са били българки, които през 2002-2003 г. са били приведени в град Хага с цел да бъдат използвани за развратни действия. Единият подсъдим е получил ефективно наказание от 6 г. лишаване от свобода и глоба от 10 хил. лв, а другият – 2 г. и 3 м. лишаване от свобода и глоба от 1000 лв.

Лицата, търсещи убежище, бежанците и мигрантите, особено жените и непридружените малолетни и непълнолетни лица, са особено уязвими на трафик, предупреждават членовете на ЕП. Въпреки това делата срещу извършителите на тези престъпления намаляват.

В Районен съд Стара Загора през последните три години са разгледани две дела по тези текстове. През периода 2008-2017 година делата са били 45, като най-много такива дела са били разгледани през 2012 г. – 10 броя.  

„Проблем при внасянето на делата в съда с обвинителен акт е нежеланието на пострадалите да се явят в съдебната зала и да свидетелстват, тъй като изпитват страх от подсъдимите. Това е и причина за отлагането на някои т делата и недотам бързото им приключване", обясни съдия Милена Колева.

В повечето от делата, разгледани в Районен съд Стара Загора, целта на подсъдимите е била да използват жертвите си за разврат, като държавите, до които са били транспортирани, са Гърция, Нидерландия, Испания, Чехия и Германия. В повечето случаи жертвите са жени, а в някои от случаите са и непълнолетни момчета. По повечето дела е наложено условно наказание, тъй като извършителите са били с чисто съдебно минало. В повечето от случаите е постигнато споразумение между Районна прокуратура Стара Загора и подсъдимите, което е било одобрено от съда.

За набиране на жертвите си трафикантите използват интернет, социалните медии и новите технологии, обясни съдия Милена Колева и посъветва младите и неопитни жени да бъдат много внимателни при контакти с недобре познатите хора и да не се предоверяват преди да тръгнат да пътуват извън България. Преди подобна стъпка нека проверяват добре предложението за работа, което са получили, препоръчва председателят на Районен съд Стара Загора. 


Още от категорията

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45

Зелената архитектура и екосхемите са бъдещето на ОСП

От януари тази година има нов регламент, който е свързан с реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Очаква се преговорният процес по нея да приключи към края на юни. Тогава трябва да е прието окончателното законодателство...

публикувано на 24.03.21 в 08:30

Улавянето на СО2 емисии – реална възможност или напразни надежди за българския въгледобив

Борбата с климатичните промени, "зелената" енергия и ограничаване на замърсяването са сред ключовите теми и политики пред ЕС в последните години. Това ще определя европейския дневен ред в следващите десетилетия. Стремежът на евро институциите към..

публикувано на 18.03.21 в 16:16

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един безпрецедентно голям финансов пакeт..

публикувано на 17.03.21 в 09:00

Проект за модерен градски транспорт в условията на COVID реализират в Стара Загора

Транспортната политика е част от общите политики на ЕС от повече от 30 години. Успоредно с отварянето на транспортните пазари за конкуренцията и създаването на трансевропейските транспортни мрежи, темата за „устойчивата мобилност“ ще придобива..

публикувано на 12.03.21 в 10:00