Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелената архитектура и екосхемите са бъдещето на ОСП

Снимка: Шевкие Чакър

От януари тази година има нов регламент, който е свързан с реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Очаква се преговорният процес по нея да приключи към края на юни. Тогава трябва да е прието окончателното законодателство. Бъдещето й са зелената архитектура и екосхемите, затова целите по тях следва да се запазят, смята българският евродепутат и член на комисията АГРИ Атидже Алиева-Вели. „Същевременно настояваме за гъвкавост за прехвърляне на средства между стълбовете на Общата селкостопанска политика, тъй като това ще даде свобода на страните-членки да съобразят националните специфики на сектор земеделие“

От комисията настояват още за зелени инвестиции, за осигуряването на продоволствената сигурност и производството на чисти храни, за въвеждането на новия модел на прилагане и отчитане на резултати, който очакваме да доведе до намаляване на административната тежест за земеделците, за развитието на селските райони от гледна точка на инфраструктура и предоставяне на качествени услуги.

Заедно с това обаче се изисква да има баланс между различните стълбове на устойчивост – икономически, екологичен и социален, със справедливи доходи за земеделците. Реформата в общата селскостопанска политика засяга и двете основни стратегии – от фермата до трапезата и стратегията за опазване на биоразнообразието. „Те трябва да намерят място в стратегическите планове“, обясни Атидже Алиева-Вели.

„Всички разбираме важността от това да се опазват природните ресурси, да осигурим природна среда и храни, които са полезни за нас и за децата ни. Едновременно с това обаче остава въпроса за конкурентноспособността на земеделските производители и възможността те да се развиват в тези условия“, коментира Снежана Благоева пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Постоянното представителство на България в Брюксел.
Още от категорията

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове  ЕВРОПА ДИРЕКТНО,  които започват да действат от този месец в различните области на страната. Те са част от общо..

публикувано на 14.05.21 в 09:00

Стара Загора отбелязва напредък в работата по Териториалния план за справедлив преход

Само няколко месеца остават на въглищните региони, които ще бъдат засегнати от трансформациите по Зелената сделка да подготвят своите Териториални планове за справедлив преход. На база на тях те ще получат финансиране от европейския Фонд за справедлив..

публикувано на 12.05.21 в 08:45

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00