Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Снимка: ec.europa.eu

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни свободното придвижване между 27-те държави в Блока. Според  зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова:

"Цифровият зелен сертификат предлага решение за целия ЕС, за да гарантира, че гражданите на ЕС се възползват от хармонизиран цифров инструмент в подкрепа на свободното движение в ЕС. Това е добро послание в подкрепа на възстановяването. Нашите основни цели са да предложим лесен за използване, недискриминационен и сигурен инструмент, който напълно зачита защитата на данните. И ние продължаваме да работим за международно сближаване с други партньори".

Предложението на ЕК предвижда сертификат, който съдържа основна информация за дадено лице - като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както по електронен път, така и на хартия. Идеята на Комисията е въпросният сертификат да бъде безплатен. Той ще може да показва дали лицето е ваксинирано, има скорошен отрицателен тест за коронавирус или се е възстановило от КОВИД-19. QR код ще показва наличната информация. 

Сертификатът няма да има дискриминационен характер, твърди евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По думите му в него ще залегнат универсални правила, по които да става по-лесно и по-достъпно пътуването между отделните страни в Общността. В края на март Европарламентът приложи бърза процедура, за да ускори приемането му до лятото.

Предложението на Брюксел е документът да влезе в сила преди началото на активния летен сезон и да бъде официално признат в целия ЕС, защото туризмът е водещ отрасъл, който генерира 10% от целия БВП на Общността, а европейските дестинации са сред най-посещаваните в света. На този фон "дигиталният зелен сертификат" е от ключово значение, казва Петър Витанов.  За издаването на удостоверението ще отговарят националните органи. Предвижда се огромни бази данни да съхраняват персонална информация, а от това следва как ще се опазват събраните лични данни, подчертава Витанов. 

"Много е важно да се каже, че тези сертификати ще бъдат валидни само и единствено за пътуване. Ако те се използват за нещо друго, то това означава дискриминация", предупреждава евродепутатът.

От своя страна адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право коментира, че въпросът с т.нар. ваксинационни паспорти е много разтеглив. А принципът на свободно движение на хора, приеман за крайъгълен камък на европейската интеграция, не е абсолютно право.
Още от категорията

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45

Зелената архитектура и екосхемите са бъдещето на ОСП

От януари тази година има нов регламент, който е свързан с реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Очаква се преговорният процес по нея да приключи към края на юни. Тогава трябва да е прието окончателното законодателство...

публикувано на 24.03.21 в 08:30

Улавянето на СО2 емисии – реална възможност или напразни надежди за българския въгледобив

Борбата с климатичните промени, "зелената" енергия и ограничаване на замърсяването са сред ключовите теми и политики пред ЕС в последните години. Това ще определя европейския дневен ред в следващите десетилетия. Стремежът на евро институциите към..

публикувано на 18.03.21 в 16:16

За да получим 12 млрд. евро от ЕС, ни трябва адекватен план за възстановяване и устойчивост

Националният план за възстановяване и устойчивост е предпоставката България да получи допълнителни средства за възстановяване на икономиката след кризата, предизвикана от Ковид-19. Европейският съюз отпуска един безпрецедентно голям финансов пакeт..

публикувано на 17.03.21 в 09:00

Проект за модерен градски транспорт в условията на COVID реализират в Стара Загора

Транспортната политика е част от общите политики на ЕС от повече от 30 години. Успоредно с отварянето на транспортните пазари за конкуренцията и създаването на трансевропейските транспортни мрежи, темата за „устойчивата мобилност“ ще придобива..

публикувано на 12.03.21 в 10:00