Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на заболяванията и за насърчаване на здравословния начин на живот.

Така ЕС ще бъде по-добре подготвен за сериозни трансгранични здравни кризи, а лекарствата и медицинските изделия ще бъдат по-достъпни и на по-приемливи цени, увери Теодор Стойчев, ръководител на Представителството на ЕП в България.

Новата програма EU4Health („ЕС в подкрепа на здравето“) е насочена към области, в които ЕС може да бъде от помощ, и допълва политиките на държавите членки. Основната ѝ цел е да бъдат подобрени здравните системи, чрез подпомагане на координацията и обмена на данни между държавите членки, допълни Теодор Стойчев.

Докладчикът по програмата - румънският депутат от ЕНП Кристиан Силвио Бушой обяснява идеята така:

„70% от нашето население може да очаква по-голяма и по-смела намеса в здравеопазването. Кризата с COVID-19 доказа нуждата на ЕС за добре дефинирани и адекватно финансирани политически инструменти, особено с нарастващите очаквания от нашите граждани от съюза и от нас, по-специално, политиците в областта на здравеопазването. Сред приоритетите на Европейския парламент е дигитализация на здравеопазването. Програмата не само ще допринесе в борбата с рака, но също така и с дигитализацията на предстоящите тревожни събития, бъдещи пандемии и заплахи за здравето, като работи в синхрон с други програми, инструменти и фондове. Гражданите на ЕС трябва да приветстват тази програма, защото тя ще подобри устойчивостта на здравните системи в Съюза, като намали неравнопоставеността в здравеопазването, ще насърчи цифровизацията и ще предостави подкрепа на Европейската комисия за програми като европейския план за борба с рака.“

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду посочи:

„С тази програма започваме да очертаваме нов курс на здравната политика на ЕС. Влизането в сила на нашата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ ще ни предостави необходимите инструменти за осъществяване на трайни промени в общественото здравеопазване. Този безпрецедентен бюджет от 5,1 милиарда евро ще ни позволи да направим целеви инвестиции за подобряване на готовността си за действие при кризи и за изграждане на по-силни, по-устойчиви и по-достъпни здравни системи. Нашите граждани с право очакват именно това от Европейския здравен съюз.

Програмата ще подкрепи и действия в областта на електронното здравеопазване и ще съдейства за създаването на европейско „пространство за здравни данни“. Подкрепа ще бъде оказана и за подобряване на достъпа до качествени здравни грижи, включително за сексуално и репродуктивно здраве, за подобряване на психичното здраве и за засилване на борбата с рака.

Регламентът ще се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г.

Програмата ще се изпълнява от нова изпълнителна агенция — Изпълнителната агенция за здравеопазването и цифровизацията.Още от категорията

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на..

публикувано на 16.04.21 в 09:15

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45