Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският съюз насочва 4 млрд. евро за борба с онкозаболяванията

Пандемията от COVID-19 поставя нови предизвикателства, свързани с лечението на хроничните социално значими заболявания. Сред тях основно място заемат онкозаболяванията, чиято превенция, ранна диагностика и ефективно лечение са във фокуса на Европейския план за борба с рака, който предвижда общи цели за всички страни в Европейския съюз.

Ракът е една от основните причини за преждевременна смърт в Европа. Той оказва въздействие не само върху здравето на отделните хора, но и значително социално и икономическо въздействие.Всяка година 2,6 милиона души са диагностицирани с рак, а други 1,2 милиона души умират вследствие на ракови заболявания.

Европейският план за борба с рака, представен през февруари 2020 г. от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , е отговорът на ЕС на нарастващите предизвикателства и промени по отношение на контрола на раковите заболявания и представлява политически ангажимент да се използват всички налични възможности за борба с рака.

Планът за борба с рака е структуриран около четири ключови области на действие с 10 водещи инициативи и множество подкрепящи действия. Той ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на Комисията, като общо 4 млрд. евро ще бъдат заделени за действия за борба с рака, включително по линия на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и програма „Цифрова Европа“.

По време на разискванията на Програмата за действията на Съюза в областта на здравето за периода 2021 – 2027 г. (програма „ЕС в подкрепа на здравето“) българският евродепутат Радан Кънев подчерта необходимостта от Общата здравна политика, особено в условията на настоящата пандемия. 

С европейския план за борба с рака се подкрепят усилията на държавите членки за профилактика и ранно откриване на раковите заболявания, диагностика и лечение и осигуряване на високо качество на живот за пациентите с рак, преживелите раково заболяване хора и  техните семейства.

У нас, както и в Европейския съюз, ракът е втората най-честа причина, водеща до смърт след сърдечно-съдовите заболявания, което означава, че се диагностицира твърде късно. В България няма скринингова програма за превенция на злокачествените заболявания. Ето защо ежегодните профилактични прегледи са лична и много важна отговорност на всеки от нас, подчерта д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение в многопрофилна болница "Уни Хоспитал“. Все пак радващо е, че през последните години и тук навлезе изключително модерна апаратура, която позволява лечението и на нашите пациенти да се извършва на високо европейско и дори световно ниво, коментира д-р Захариев.

Голяма част от средствата на Европейския план за борба с рака ще бъдат в подкрепа на новите технологии, научните изследвания и иновациите. Ще бъде създаден нов Център за знания относно рака, който да улесни координирането на свързаните с рака научни и технически инициативи на равнището на ЕС. 

През последните 30 г. има истинска революция в лечебния подход на раковите заболявания, отбеляза д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen Bulgaria по време на проведената в края на март VII Национална конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор". 

Освен че засяга сериозно живота на пациентите и хората около тях, ракът оказва огромно въздействие върху здравните системи, икономиката и обществото като цяло. Общата стойност на икономическите последици от раковите заболявания в Европа се оценява на над 100 млрд. евро годишно. 

Без решителни действия се очаква до 2035 г. случаите на рак да се увеличат с почти 25%, което ще направи болестта основната причина за смърт в ЕС. Това още повече налага приемането и приложението на Европейския план за борба с рака от всички страни-членки на съюза.

Още от категорията

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти.  Европейските пари на национално ниво, към регионите,..

публикувано на 05.05.21 в 08:50

Стартира многоезична цифрова платформа за бъдещето на ЕС

Многоезична цифрова платформа за бъдещето на Европа стартира на 19 април 2021 година. Тя е в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“ и дава възможност на всички европейски граждани на 24-те официални езика в ЕС да споделят..

публикувано на 28.04.21 в 09:05

Зелената сделка и синдикатите

Част от големия разговор за това как ще се реализира Зелената сделка са синдикатите. Известно е, че в България едни от най-силните синдикални организации са тези на миньорите и енергетиците – хората, чиито работни места ще са най-силно засегнати от..

публикувано на 21.04.21 в 08:50

EU4Health - нов курс на здравната политика на ЕС

Подобряване готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии е основната цел на новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“ EU4Health. Бюджетът на програмата е 5,1 млрд. евро, като поне 20% от тях са за превенция на..

публикувано на 14.04.21 в 10:00

Европейската солидарност осигури допълнителни ваксини за България

България ще получи 32% повече ваксини на Pfizer/BioNTech от тези, които сама е поръчала месеци по-рано. Това стана ясно след заседанието на посланиците към Европейския съюз в Брюксел преди седмица. Новата доставка за страната ще бъде от 1 259 728..

публикувано на 09.04.21 в 10:00

"Дигитален зелен сертификат" в ЕС: права vs. ограничения

Година след началото на пандемията, която ограничи международния пътникопоток, Европейската комисия /ЕК/ лансира създаването на "дигитален зелен сертификат", добил популярност и като ваксинационен паспорт. Целта на бъдещия документ е да улесни..

публикувано на 07.04.21 в 10:00

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“

Община Чирпан вече предоставя услуги по новата програма „Патронажна грижа +“ , финансирана със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. С новата операция „Патронажна грижа  +“  се гарантира продължаване на подкрепата за..

публикувано на 02.04.21 в 14:53

ЕП предупреди: Пандемията изостри проблема с трафика на хора

Ковид пандемията в света изостри проблема с трафика на хора, констатира в доклад Европарламентът и настоя използването на сексуални услуги от жертвите да бъдe криминализиранo във всички държави членки.  В доклада си Парламентът дава оценка на..

публикувано на 31.03.21 в 08:25

Европейски стажантски програми – възможности и предизвикателства

Всяка година около 1900 млади хора получават шанс да подобрят професионалните си умения, да развият личните си качества и да увеличат познанията си за ЕС чрез неговите програми за стажанти. Повечето европейски институции организират стажове за млади..

публикувано на 26.03.21 в 12:45