Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти. Европейските пари на национално ниво, към регионите, вече гонят 2000 лева на глава от населението и вероятно през 2021 година ще се наблюдава преминаване на тази граница.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика уточнява: "Като цяло няма области в които европейските средства стоят под 1 000 лева, такава е единствено Сливен. Перник също мина тази граница. От другата страна е София, благодарение на метрото се усвояват 3 500 лева на човек от населението, раздадени европейски средства, Габрово е там също, напред в подредбата са и Враца и Монтана, в момента те инвестират в подобряването на водната си инфраструктура, в създаването на водни цикли и пречиствателни станции. През всички изминали програмни периоди водещите позиции сред малките общини заемат морските. Така например в община Созопол усвояват над 5 000 лева на човек от населението, в Приморско - 2 600, а в Малко Търново финансовите средства надхвърлят 4 000 лева. Добрич е една от общините, за която последните данни сочат внушителните 7 200 лева на човек от населението. Тя е малка по територия и този географски, и демографски, ефект играе съществена роля", уточни икономистът.

Община Тунджа се състои от 44 населени места от селски тип и население около 25 000 жители. Общината е един от пионерите в усвояването на европейските фондове. Тя има опит преди страната ни да стане член на Европейския съюз, в т.н. предприсъединителни фондове. Оттогава до сега успешно реализира проекти по Оперативните програми във всички програмни периоди. "В момента общината работи по три Оперативни програми на Европейския съюз", подчерта Димитър Димитров- заместник-кмет на общината. "По "Програмата за развитие на селските райони"(ПРСР) се работи по 6 проекта, по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се изпълняват 7 проекта на обща стойност 3 403 000 лева. Третата Оперативна програма, по която общината успешно работи, е "Наука и образование за интелигентен растеж", където се изпълняват два проекта. По тези Европейски програми община Тунджа ще усвои през 2020, 2021, 2022 година около 7 000 000 лева", гарантира Димитров.

Администрацията и на община Павел баня има опит от предишни програмни периоди. Туристическата община е един от бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От стария програмен период тя има 6 финансирани проекта. Последният от тях е на обща стойност 5 500 000 лева и решава водния цикъл на две от най-големите села в общината Долно и Горно Сахране. Заместник-кметът Йордана Енева сподели, че европейските пари пристигат в общината благодарение на розопроизводителите, овощарите и животновъдите. "Европейските пари направиха така, че в едно село от 1 500  човека, загубата на питейна вода да намалее 20 пъти. Ето, това е един от знаците, които ни карат и ни задължават да продължим да работим", изтъкна Енева.

Икономистите са на мнение, че ако едно община вижда европейските средства като основен източник на приходи това е проблем в нейното бюджетиране, тъй като те не са постоянен и стабилен източник на средства, но общинските администрации смятат, че финансовите средства от Европа са жизненоважни. И докато едни общини показват, че могат да бъдат в челните редици по усвояването на европейски средства, то други все още се учат. За любителите на статистиката ще припомня, че страната ни е сред най-облагодетелстваните във финансово отношение страни от членството си в ЕС. 

Още от категорията

Творческа Европа – с фокус върху най-засегнатите от пандемията творци

Над 8 милиона души в ЕС работят в сферата на културата и всички те бяха засегнати от ограниченията на противоепидемичните мерки. COVID-19 постави творците и културните дейци в несигурно положение. Музикантът – свободен артист Петър Славов разказва, че..

публикувано на 18.06.21 в 08:30

Цифров сертификат на ЕС за COVID в подкрепа на свободното движение на европейските граждани

Европейските институции одобриха пакета за цифров сертификат на Европейския съюз за COVID-19 , целящ да улесни пътуванията в рамките на ЕС и да допринесе за икономическото възстановяване.  Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от..

публикувано на 16.06.21 в 09:00

Еразъм + в подкрепа на гражданското общество

Европейската програмата Еразъм+ е позната като инструмент за образователен обмен на млади хора в страните членки на съюза. В програмния период 2021 – 2027 година обаче се обръща повече внимание на социалното приобщаване и насърчаването на..

публикувано на 11.06.21 в 09:05
Язовир Жребчево

Стратегията за биологично разнообразие в България

В основата на опазването на биологичното разнообразие в Европейския съюз е стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. През октомври 2020 г. държавите - членки на ЕС, одобриха целите до 2030 г., предложени от Комисията, за увеличаване на усилията..

публикувано на 09.06.21 в 08:35

Европейски корпус за солидарност 2021—2027 г. с бюджет от над 1 милиард евро

Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън..

публикувано на 04.06.21 в 08:40

„Еразъм+“ с почти двоен бюджет за новия период

Европарламентът прие водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г.  Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на европейската идентичност, ще..

публикувано на 02.06.21 в 08:40

С бюджет от 95 милиарда евро "Хоризонт Европа" е най-амбициозната рамкова програма на ЕС

Европейският парламент и Съвета по Хоризонт Европа (Horizon Europe) - най-голямата транснационална програма в подкрепа на научните изследвания и иновациите, постигнаха споразумение за бюджет от близо 95,5 милиарда евро за следващия програмен период..

публикувано на 28.05.21 в 11:18

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд в ЕС

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд е важен въпрос за ЕС от 80-те години на ХХ век насам. Въвеждането на законодателство на европейско равнище определя минимални стандарти за защита на работниците, като същевременно дава..

публикувано на 26.05.21 в 10:29
Община Стара Загора

Европейските програми за развитие на образованието в Стара Загора

Община Стара Загора използва активно възможностите, които европейските програми предоставят, за развитие на образованието и образователната среда. Местната администрация е бенефициент по проекти, насочени към повишаване квалификацията на..

публикувано на 21.05.21 в 10:10

Европейският парламент одобри Фонда за справедлив преход

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува Фонда за справедлив преход.  По него за България са предвидени средства в размер на близо 1,3 млрд. евро, които трябва да бъдат насочени към три региона - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Това са и..

публикувано на 19.05.21 в 08:34