Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стара Загора отбелязва напредък в работата по Териториалния план за справедлив преход

Само няколко месеца остават на въглищните региони, които ще бъдат засегнати от трансформациите по Зелената сделка да подготвят своите Териториални планове за справедлив преход. На база на тях те ще получат финансиране от европейския Фонд за справедлив преход, за да преодолеят екологичните и социално-икономически последици от решението на Европейската комисия да се търсят по-чисти алтернативи на въглищата. 

Към момента у нас подобни Териториални планове трябва да изготвят Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като това са регионите, чиято енергийна трансформация от въглища към алтернативни източници на енергия е одобрена от ЕК да бъде финансирана по Фонда за Справедлив преход. „В Стара Загора сме доста активни и организирани, движим се доста добре. Аналитичната част беше представена“, обясни Румяна Грозева изпълнителен директор на Агенцията за Регионално икономическо развитие Стара Загора“

Изработката на териториалните планове е поверена на двама консултанти - „Прайсуотърхаус Купърс България“ ЕООД и Международна банка за възстановяване и развитие. Голямото притеснение и неяснотата в момента е желанието на доскорошното правителство към тези три региона да бъдат добавени няколко допълнителни, обясни Румяна Грозева.

Фондът за справедлив преход всъщност е втората линия, по която може да се работи за бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2", казва доскорошният член на Борда на директорите на топлоцентралата край Стара Загора Диян Димитров. Към момента сумата предвидена по него е 458 милиона евро. Има възможност обаче тя да нарасне до 2,3 милиарда евро. Вече има и конкретни идеи за проекти, които да бъдат финансирани по него

Ясни и точни финансови разчети за тези проекти обаче дружеството все още не е правило. Причината – плановете не са приключени и все още не е напълно сигурно кои проекти ще бъдат допустими.

Още от категорията

Творческа Европа – с фокус върху най-засегнатите от пандемията творци

Над 8 милиона души в ЕС работят в сферата на културата и всички те бяха засегнати от ограниченията на противоепидемичните мерки. COVID-19 постави творците и културните дейци в несигурно положение. Музикантът – свободен артист Петър Славов разказва, че..

публикувано на 18.06.21 в 08:30

Цифров сертификат на ЕС за COVID в подкрепа на свободното движение на европейските граждани

Европейските институции одобриха пакета за цифров сертификат на Европейския съюз за COVID-19 , целящ да улесни пътуванията в рамките на ЕС и да допринесе за икономическото възстановяване.  Системата трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от..

публикувано на 16.06.21 в 09:00

Еразъм + в подкрепа на гражданското общество

Европейската програмата Еразъм+ е позната като инструмент за образователен обмен на млади хора в страните членки на съюза. В програмния период 2021 – 2027 година обаче се обръща повече внимание на социалното приобщаване и насърчаването на..

публикувано на 11.06.21 в 09:05
Язовир Жребчево

Стратегията за биологично разнообразие в България

В основата на опазването на биологичното разнообразие в Европейския съюз е стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. През октомври 2020 г. държавите - членки на ЕС, одобриха целите до 2030 г., предложени от Комисията, за увеличаване на усилията..

публикувано на 09.06.21 в 08:35

Европейски корпус за солидарност 2021—2027 г. с бюджет от над 1 милиард евро

Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън..

публикувано на 04.06.21 в 08:40

„Еразъм+“ с почти двоен бюджет за новия период

Европарламентът прие водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г.  Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на европейската идентичност, ще..

публикувано на 02.06.21 в 08:40

С бюджет от 95 милиарда евро "Хоризонт Европа" е най-амбициозната рамкова програма на ЕС

Европейският парламент и Съвета по Хоризонт Европа (Horizon Europe) - най-голямата транснационална програма в подкрепа на научните изследвания и иновациите, постигнаха споразумение за бюджет от близо 95,5 милиарда евро за следващия програмен период..

публикувано на 28.05.21 в 11:18

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд в ЕС

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд е важен въпрос за ЕС от 80-те години на ХХ век насам. Въвеждането на законодателство на европейско равнище определя минимални стандарти за защита на работниците, като същевременно дава..

публикувано на 26.05.21 в 10:29
Община Стара Загора

Европейските програми за развитие на образованието в Стара Загора

Община Стара Загора използва активно възможностите, които европейските програми предоставят, за развитие на образованието и образователната среда. Местната администрация е бенефициент по проекти, насочени към повишаване квалификацията на..

публикувано на 21.05.21 в 10:10

Европейският парламент одобри Фонда за справедлив преход

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува Фонда за справедлив преход.  По него за България са предвидени средства в размер на близо 1,3 млрд. евро, които трябва да бъдат насочени към три региона - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Това са и..

публикувано на 19.05.21 в 08:34