Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Еразъм+“ с почти двоен бюджет за новия период

Тракийският университет в Стара Загора вече има присъдена харта за следващите години

Снимка: архив

Европарламентът прие водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на европейската идентичност, ще разполага с почти два пъти повече средства в сравнение с предходните седем години, когато средствата бяха в размер на14,7 млрд. евро).

В пленарна зала повечето евродепутати изтъкнаха, че животът на младите хора е бил засегнат от COVID-19, и подчертаха значението на „Еразъм+“, оценена от гражданите като най-успешната от всички програми на ЕС, за бъдещите поколения в Европа.

"Програмата „Еразъм+“ представлява голям европейски успех и благодарение на нашите усилия ще продължим да работим с нея. Тя свързва хора с различен произход и помага за създаването на истинска европейска общност. Поради пандемията младежите и онези, които желаят да учат и да срещат нови хора, са изправени пред огромни предизвикателства, които са още по-големи за хората от маргинализираните общности. Днес повече от всякога е важно Европа да протегне ръка и да ги срещне там, където са, като им даде инструменти да растат, да вървят напред и да се свързват помежду си. Никой не трябва да се чувства сам и загърбен. Тъкмо това се опитваме да направим с новото издание на „Еразъм+“, Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията по култура и образование.

Според евродепутата от Румъния Влад Ботуш, че образованието е изключително важно за всеки човек. "Ако искаме да насърчаваме европейските ценности и принадлежността към Европа сред младите хора, трябва да залагаме на Еразъм +. Така се придобиват много повече знания, умения, опит. Образованието в Европейския съюз,, университетите и учебните заведения за професионално обучение придобиват тези знания благодарение на Еразъм. Млади хора от Румъния, от България, могат да посещават университети в други страни, което е изключително важно. Естествено трябва да залагаме на непрекъснатото квалифициране и на преподавателите", подчерта Влад Ботуш.

Тракийският университет в Стара Загора вече има присъдена харта "Еразъм" за новия период, подготвя проектите за ключовите дейности в рамките на проекта, съобщи професор Мирослав Карабалиев.

По програма "Еразъм +" учебното заведение работи от 2014 година, като от тогава досега от нея са се възползвали 900 студенти, докторанти и преподаватели. На посещение в Тракийския университет са идвали през годините 200 студенти, а договорите с чуждестранни учебни заведения са близо 200, отбеляза професор Карабалиев и посочи изключителната полза от тази програма за студентите и преподавателите от Тракийския университет.

Като докторант в Тракийския университет Елена Недева  също се е възползвала от програма "Еразъм +" в Рим, Италия през 2016 г. „Това беше едно изключително преживяване за мен, което ме обогати не само професионално, но и лично. Човек може да натрупа не просто опит, чисто професионален, но може да обогати и своята култура и знания затова как живеят хората по други места в света. Много се радвам, че бюджетът на програмата е увеличен, което ще даде възможност на повече млади хора да се включат. Адмирирам това и призовавам всеки млад човек, който се чуди дали би искал да го направи, да не се замисля, а да си попълни документите и да се включи в „Еразъм +“, защото това е едно преживяване, което остава за цял живот“, разказа Елена Недева.

Новата програма „Еразъм+“ ще бъде по-опростена и ще улеснява кандидатите с по-удобни за ползване информационни системи и по-малко бумащина, уверяват от Европарламента. Тя ще предложи специална схема за финансиране на „малки партньорства“ за по-малки организации, младежки асоциации и спортни клубове.

Процедурата за кандидатстване и поканите за представяне на предложения вече са задвижени на равнище Комисия, както и в много държави членки.

Регламентите на новата програма „Еразъм+“ влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 г.Още от категорията

Еразъм + в подкрепа на гражданското общество

Европейската програмата Еразъм+ е позната като инструмент за образователен обмен на млади хора в страните членки на съюза. В програмния период 2021 – 2027 година обаче се обръща повече внимание на социалното приобщаване и насърчаването на..

публикувано на 11.06.21 в 09:05
Язовир Жребчево

Стратегията за биологично разнообразие в България

В основата на опазването на биологичното разнообразие в Европейския съюз е стратегията на ЕС за биологичното разнообразие. През октомври 2020 г. държавите - членки на ЕС, одобриха целите до 2030 г., предложени от Комисията, за увеличаване на усилията..

публикувано на 09.06.21 в 08:35

Европейски корпус за солидарност 2021—2027 г. с бюджет от над 1 милиард евро

Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области – от помощ за нуждаещите се до подкрепа за действия в областта на здравето и околната среда в целия ЕС и извън..

публикувано на 04.06.21 в 08:40

С бюджет от 95 милиарда евро "Хоризонт Европа" е най-амбициозната рамкова програма на ЕС

Европейският парламент и Съвета по Хоризонт Европа (Horizon Europe) - най-голямата транснационална програма в подкрепа на научните изследвания и иновациите, постигнаха споразумение за бюджет от близо 95,5 милиарда евро за следващия програмен период..

публикувано на 28.05.21 в 11:18

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд в ЕС

Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд е важен въпрос за ЕС от 80-те години на ХХ век насам. Въвеждането на законодателство на европейско равнище определя минимални стандарти за защита на работниците, като същевременно дава..

публикувано на 26.05.21 в 10:29
Община Стара Загора

Европейските програми за развитие на образованието в Стара Загора

Община Стара Загора използва активно възможностите, които европейските програми предоставят, за развитие на образованието и образователната среда. Местната администрация е бенефициент по проекти, насочени към повишаване квалификацията на..

публикувано на 21.05.21 в 10:10

Европейският парламент одобри Фонда за справедлив преход

С голямо мнозинство Европейският парламент гласува Фонда за справедлив преход.  По него за България са предвидени средства в размер на близо 1,3 млрд. евро, които трябва да бъдат насочени към три региона - Перник, Кюстендил и Стара Загора. Това са и..

публикувано на 19.05.21 в 08:34

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове  ЕВРОПА ДИРЕКТНО,  които започват да действат от този месец в различните области на страната. Те са част от общо..

публикувано на 14.05.21 в 09:00

Стара Загора отбелязва напредък в работата по Териториалния план за справедлив преход

Само няколко месеца остават на въглищните региони, които ще бъдат засегнати от трансформациите по Зелената сделка да подготвят своите Териториални планове за справедлив преход. На база на тях те ще получат финансиране от европейския Фонд за справедлив..

публикувано на 12.05.21 в 08:45

Европейски корпус за солидарност 2021-2027 г.

Европейската Комисията публикува първата покана за представяне на предложения в рамките на новия Европейски корпус за солидарност  за периода 2021—2027 г. Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години,..

публикувано на 07.05.21 в 08:45