Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Нов европейски Баухаус“ – проект на вдъхновението и промяната

| обновено на 25.06.21 в 09:05

Креативната общност на Стария континент ще бъде ангажирана в инициативата „Нов европейски Баухаус“. Концепцията, лансирана от председателя на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен, прави връзка между Европейския Зелен пакт и пространствата, които обитаваме.

„Полагаме всички усилия, за да излезем възможно най-скоро от кризата. Но нека отделим минутка, за да надникнем отвъд пандемията и да си зададем въпросите: Как можем да създадем нови перспективи? Как можем да стимулираме надежда, творчество и иновации? И как можем да се обърнем към това, което е най-сериозното предизвикателство за нашата планета – климатичната криза? Ето за какво се отнася „Новият европейски Баухаус“. Става въпрос за надежда. Става въпрос за вдъхновение. Става въпрос за нови перспективи“, заявява неотдавна председателят на ЕК при откриването на двудневна онлайн конференция на високо ниво, посветена на темата.

Новото движение ще събере граждани, експерти, институции, компании и ще улесни разговорите за начина, по който утрешните жилищни пространства да станат физически и финансово по-достъпни, казва Никола Миладинов, съветник „Преса и медии“ в Представителството на ЕК в България. По думите му промяна в мисленето и ново архитектурно планиране могат да отговорят на целите за по-чиста околна среда. 

През следващите 2 години ще бъдат създадени 5 европейски проекта в рамките на инициативата в ЕС. До 2023 година е възможно да бъдат санирани 35 милиона сгради в цяла Европа и да се разкрият до 160 000 допълнителни екологосъобразни работни места в строителния сектор, изтъква Никола Миладинов. Механизмът за възстановяване и устойчивост - основният инструмент от Плана за възстановяване на ЕС след ковидкризата, с над 672 млрд. евро бюджет предвижда 37% от тези средства да бъдат насочени в проекти, свързани с климата. Сградите са отговорни за поне 40% от всички емисии на парникови газове. Същевременно строителството използва в голяма степен цимент и стомана, за чието производство е необходимо огромно количество енергия, а в процеса се отделя въглероден диоксид.

 „Новият европейски Баухаус“ е подчинен на екологията, казва арх. Явор Янулов. Той споделя виждането хората да престанат  да усвояват територии на паразитен принцип и да започнат да се вписват в средата и в зеленината. А предизвикателство е да се разработи такъв тип структура на архитектурата и на строителството без да се ощетява дизайна на зданието:

„Една пасивна сграда трябва да сведе остъкляването до минимум заради топлинните загуби. Това пък разваля комфорта на обитаване“.

България изостава сериозно във внедряването на последните технологии в строителството, коментира инж. Пламен Михалев, председател на Камарата на строителите в Стара Загора. Липсата на квалифицирани кадри в сектора и ниския стандарт на живот правят новите технологичните решения почти неприложими у нас.

Оригиналното световно движение "Баухаус", основано във Ваймар през 1919 год., в продължение на цял век поставя своя отпечатък върху творческото мислене, дизайна на мебели и градската среда по целия свят.  Стилът се отъждествява с три цвята - жълт, син и червен, три геометрични форми - триъгълник, кръг и квадрат, три града - Ваймар, Десау и Берлин, както и три основни изкуства - живопис, дизайн и архитектура. Сред най-изтъкнатите представители са нареждат Валтер Гропиус, Наум Габо, Василий Кандински. Тръбните мебели в нашето ежедневие, включително емблематичният стол "Василий", проектиран от Марсел Бройер, са творение на "Баухаус". Столетие по-късно европейската мисъл възражда за нов живот немското течение. 


Още от категорията

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55

Вековните гори в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Предложение за налагане на мораториум върху сечта на вековни гори до 2 години внесоха в Народното събрание природозащитни организации. Предложението е в отговор на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 година, която изисква вековните..

публикувано на 18.08.21 в 08:45