Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания - равноправни граждани на ЕС

Снимка: архив

Пандемията от Ковид – 19 и ограниченията, свързани с нея, поставиха в незащитена ситуация различни уязвими групи и хората с увреждания.  Много от тях  загубиха работа, възможност за пряк контакт с институциите, достъп до здравеопазване и пътуване. 

През март т. г. Европейската комисия прие Стратегия за правата на хората с увреждания до 2030 г. Тя се основава на резултатите от предишната Европейска стратегия за хората с увреждания за периода 2010–2020 г., която проправи пътя към Европа без бариери и към предоставяне на възможности на хората с увреждания да се ползват от правата си и да участват пълноценно в обществото и икономиката. Българският евродепутат от ЕНП Асим Адемов разяснява целите на стратегията:  

"Въпреки постигнатия през последното десетилетие напредък, хората с увреждания все още са изправени пред значителни пречки и са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване. Целта на тази стратегия е да гарантира, че всички хора с увреждания в Европа, независимо от техния пол, раса, етнически произход, религия и убеждения,  ще се ползват от всички човешки права, ще имат равни възможности и равен достъп до участие в обществото и икономиката, ще имат право свободно да се движат в ЕС и няма да са обект на дискриминация."   

Хората с увреждания в ЕС са около 87 милиона души.  28% от тях са заплашени от бедност или социална изолация спрямо 17,8% от общото население. У нас по данни на Евростат и Националния статистически институт, българите в работоспособна възраст с трайни увреждания са над 465 000. Едва 31% от тях работят, а само 5-6 на сто от тях са регистрирани като безработни. За сравнение, във Финландия и Швеция работа си намират 60% от хората с увреждания.

Българската национална асоциация на хората с придобити увреждания е организация създадена с идеята да помага  за подобряване условията и осигуряване на трудова заетост. Проблемът е особено голям в малките градове и отдалечени населени места, обяснява председателят на асоциацията Златомир Стоянов и призова за въвеждане на защитени работни места за хора с увреждания и стимулиране на работодателите да наемат такива лица.

"Съвременните схващания са да разглеждаме хората с увреждания не от позицията на тяхното увреждане, а от позицията на техните капацитети - къде биха могли да бъдат конкурентоспособни и в какви области могат да са активни и полезни." 

Стратегията на ЕС за хората с увреждания бе разработена, за да се улесни прилагането в Европа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Конвенцията е международен договор, който налага минимални стандарти за защита на правата на тази група хора. ЕС и всички страни членки са ратифицирали конвенцията и са поели задължение да я прилагат на практика. 

Сред конкретните инициативи на ЕС, целящи  равнопоставеност, е Директивата за достъпа до Мрежата, която задължава институциите от публичния сектор като болници, съдилища и университети да улеснят достъпа на хора с увреждания до данни и услуги онлайн. Тя вече се прилага на практика в Съдебната палата на Стара Загора.

От няколко месеца насам там заработи първата по рода си съдебно-информационна система за гражданите. Чрез нея потребителите могат да получават полезна информация, касаеща съдебни заседания, процедури и др., а мобилно приложение и уникална вътрешна навигационна система  помагат  ориентирането в сградата и по-бързото намиране на съответните зали или деловодства, което е голямо улеснение за трудно подвижните граждани. Системата се състои от няколко компонента, а модулната структура позволява надграждане и въвеждане на нови функции и услуги като например разработването ѝ в посока улеснение на хората със зрителни проблеми.

Според зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова хората с увреждания са най-силно засегнатите от кризата с коронавируса. Стратегията  гарантира тяхната равнопоставеност в обществения живот. Ето защо ЕК призовава  държавите членки да се придържат към целите ѝ и да съобразяват законодателствата си с директивите в защита правата на хората с увреждания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21