Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намаляващо население. Какви са решенията за регионите на Европа?

Снимка: архив

Обезлюдяването на региони и застаряващото население са сериозни предизвикателства за ЕС.  

В България децата са около 14 процента от населението. Малко под 1 милион са до 15-годишна възраст през 2020 година. Демографският проблем у нас се задълбочава, а тази тема липсва особено в икономически контекст. Това е в пряка връзка с бъдещото състояние на местния пазар на труда и достъпа до работна сила.  Има региони със застаряващо население, а в тази връзка трябва да се мисли за подновяване на работната ръка.

Според обобщените данни на НСИ най-голям дял на деца има в Николаево и Твърдица, а най – бързо расте делът им в Симеоновград и Братя Даскалови. Обяснението за това е, че в тях има относително големи компактни ромски общности. Това коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

"Те се характеризират с по-ниска средна възраст и по-висока раждаемост. Съответно това е един от факторите, които тласкат напред регионите, в които има много деца", допълва Николов. В регионите, където има развита икономика делът на децата също е висок – 15-16%. Конкретно в Стара Загора случаят е по-особен, тъй като голяма част от икономиката е свързана с енергийния комплекс, който се оказва застрашен в дългосрочен план, благодарение на зеления преход и европейските планове за закриване на въглищните централи. Ще се наложи преформатиране и на местния пазар на труда и на местната икономика. Трябва да се имат предвид и много други характеристики освен възрастта в това отношение, коментира още Адриан Николов и посочи, че са много важни уменията, които децата ще придобият в училище и продължаването им във висшето образование, което ще ги направи по-подготвени за участие в една по-развита икономика на услугите. 

По време на пленарната сесия през май 2021 г. депутатите одобриха доклад относно демографските предизвикателства и посочиха, че решаването на проблема трябва да бъде приоритет за ЕС. Депутатите смятат, че един координиран подход, основан на принципите на устойчивото развитие, зелената икономика и цифровизацията може да допринесе за обръщане на негативните тенденции.На 25 юни тази година бе приет и законодателния пакет за политиката на сближаване в размер на 373 милиарда евро за периода 2021—2027 г. Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП :

„България ще получи своя справедлив дял от тези средства - ще разполага с 21 млрд. от Кохезионния фонд и още над 12 млрд. по линията на Плана за възстановяване и устойчивост. Това са над 33 млрд. лева, които имат за цел в кратък период от време много агресивно да инвестират  в почти всяка сфера от нашия живот. Повече от всякога демографията е тема за района на Стара Загора, защото в свързана и с бъдещето на Маришкия басейн, цантралите и мините.  Областта ще получи най – голям дял от средствата по Фонда за справедлив преход и до края на годината очаквам Стара Загора да има първа версия на териториалния си План за страведлив преход. Тук ще дойдат и средства от Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.“

Държавите в ЕС и местните власти също имат значителна роля, тъй като чрез плановете за възстановяване от Ковид -  пандемията те могат да поставят акцент върху развитието на най-уязвимите региони. Предприемането на мерки срещу демографските дисбаланси засилва икономическата, социалната и териториалната сплотеност на ЕС.


Още от категорията

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05