Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ENYA - програмата, която "чува" гласа на младите

Съветът на Европа поставя акцент и върху повишаването на информираността и провеждането на кампании по най-актуални проблеми, които засягат правата на човека, включително и правата на децата.

Европейската мрежа на младежките съветници (ENYA) е създадена през 2008 година, за да ангажира активно децата и младите хора в годишната работа на Европейската мрежа на омбудсманите за децата (ENOC) и за да им даде възможност да бъдат чути на европейско ниво. Децата и младите хора, като притежатели на права и експерти по своя собствен живот и средата, в която растат, ще имат възможност да вземат участие в дейностите на ENOC, за да споделят своя опит, да дадат на омбудсманите за децата ясна представа за въпросите, които ги засягат, и за това как по-конкретно да им осигурят защита и насърчаване на техните права. Тази година деца от 17 страни в Европа, сред които и България обсъждаха и даваха своите мнения за правата на децата в условията на пандемия от COVID -19. У нас проектът се осъществява под патронажа на омбудсмана Диана Ковачева. Заради противоепидемичните мерки срещите се проведоха онлайн. На тях около 30 деца от София и Стара Загора на възраст между 13 и 18 години обсъждаха проблемите с домашното насилие и образованието в условията на пандемия. Участниците си взаимодействаха с различни организации, като в по-голямата част с UNICEF, разказа Кристияна Кунева – координатор на проекта за България.

След края на срещите в средата на юни бяха излъчени след гласуване двама представители, които да изложат своите препоръки и да представят страната ни на международен форум, който се състоя на 1 и 2 юли. Той трябваше да се състои в Малта, но беше проведен онлайн предвид обстановката с коронавируса, каза още Кристияна Кунева.

Две деца от Стара Загора  - Деница Генчева (16г.) и Вангелия Михайлова (17 г.), се включиха в срещите на Eвропейската мрежа на младите съветници (ENYA), организирани от Европейската мрежа на омбудсманите, отговарящи за децата. Участието на момичетата е осъществено с помощта на Фондация „Мисия Криле“ по покана на екипа на националния омбудсман Диана Ковачева. Според Вангелия Михайлова срещите са били много полезни, защото са научили как да бъдат в помощ на свои връстници. 


Още от категорията

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55

Вековните гори в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Предложение за налагане на мораториум върху сечта на вековни гори до 2 години внесоха в Народното събрание природозащитни организации. Предложението е в отговор на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 година, която изисква вековните..

публикувано на 18.08.21 в 08:45

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица-изток“ стартира в Югоизточна България

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“ стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори на инициативата са синдикалните организации в комплекса, които търсят..

публикувано на 11.08.21 в 08:57