Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръговата икономика на практика:

В Стара Загора започнаха срещи на чаша кафе "Поправи с приятели"

През февруари 2021 г. Европейският парламент одобри позицията си по новия план за кръговата икономика, като призова за допълнителни мерки за постигане на екологична устойчивост и въглеродна неутралност до 2050 г. Препоръките включват затягане на изискванията за рециклиране и обвързващи цели за използването на материали и намаляване на отражението на потреблението върху околната среда към 2030 г.

Ако продължим да използваме ресурсите по начина, по който сме свикнали, към 2050 г. ще ни бъдат нужни ресурсите на три планети като Земята. Ограничеността на суровините и проблемите с климата изискват преминаването от общество, което използва и хвърля, към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика, каза евродепутатът член на комисията по Околна среда Искра Михайлова.

Парламентът също така подкрепя инициативи за борба с планираното овехтяване на продукти, за подобряване на издръжливостта им и възможностите за поправка. Депутатите настояват, че потребителите трябва да разполагат с нужната информация за екологичното въздействие на продуктите и услугите, които купуват.

Дали обаче потребителите са готови на това. Поредица от събития под надслов „Поправи с приятели“ вече започна в Стара Загора. В приятна атмосфера и на чаша кафе старозагорци имаха възможността да донесат за поправки свои стари електроуреди, излезли от употреба. Това е демонстрационен проект, който ще се разгърне в шест срещи в Стара Загора по проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“, обобщи каза д-р Савина Бранкова, ръководител на проекта.

25 души  се регистрираха за участие в първата среща Repair Café. Стари радиоапарати, видеоапарати, домакински уреди, велосипеди бяха сред предметите, които бяха предвидени за поправка от хората с помощта на експерти на чаша кафе, каквато е и идеята на инициативата, взаимствана от Нидерландия.

Първите участници от своя страна споделиха, че водени от любопитство още рано сутринта се включват в инициативата Repair Café. Експертите – доброволци, също взеха участие на принципа да се случи нещо полезно. Идеята е водещата мотивация, каза Николай Иванов, който по професия е инженер.

Голямата цел на проекта „Поправи с приятели" е с реализирането му  да се намали количеството генерирани битови отпадъци в град Стара Загора с 1 тон, обобщи ръководителят му д-р Савина Бранкова и припомни, че  това може да се случи като се работи в посока да се предотврати образуването на отпадъци като се насърчи удължаването на жизнения цикъл на продуктите. Това се случва в цяла Европа. Да бъдем по-отговорни и да подобрим начина си на живот като се обърнем към кръговата икономика, призова евродепутатът Искра Михайлова. Грижата за околната среда изисква ефективното използване на продуктите и рециклирането.


Галерия

Още от категорията

Законодателен акт за климата

Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г. от 40 % на най-малко 55 %. Благодарение на приноса на новите въглеродни поглътители той би могъл да достигне 57 %.   На 28-ми юни Съветът на..

публикувано на 27.07.21 в 09:06
Мини Марица Изток

Рекултивацията на въглищните мини в контекста на зеления европейски преход

ЕК засилва политиките по ограничаване на вредните емисии. Това ясно проличава от последното предложение на Брюксел, оформено като законодателни инициативи в пакета "Готови за 2030 – Готови за 55" . Името на пакета от 13 мерки на еврокомисията идва от..

публикувано на 23.07.21 в 12:25

Повече средства за млади и иновативни фермери в новата селскостопанска политика на ЕС

Министрите на земеделието от ЕС приеха временното споразумение, постигнато с Европейския парламент по основните елементи на  реформата на общата селскостопанска политика (ОСП) , като по този начин предложението се придвижи с една стъпка напред..

публикувано на 21.07.21 в 08:40

Европейският парламент прие правила срещу ръста на сексуалното насилие над деца онлайн

По данни на Европол опитите за сексуална експлоатация на деца онлайн са били на високи нива още преди пандемията от COVID-19, но през последните 18 месеца са нараснали значително.  Доклад на неправителствената организация Internet Watch..

публикувано на 16.07.21 в 08:35

Над 60% от започналите работа в България през 2021 са лица от уязвими групи

Член 48 от Конституцията на Република България гласи: Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условията за осъществяване на това право. В точка втора е записано: Държавата създава условия за осъществяване правото на труд на..

публикувано на 09.07.21 в 08:45

ENYA - програмата, която "чува" гласа на младите

Съветът на Европа поставя акцент и върху повишаването на информираността и провеждането на кампании по най-актуални проблеми, които засягат правата на човека, включително и правата на децата. Европейската мрежа на младежките съветници (ENYA) е..

публикувано на 07.07.21 в 08:35

Пандемията ограничи трудовата мобилност в ЕС

Европейският парламент прие Резолюция относно трудовата мобилност и защита правата и интересите на работниците в ЕС. Предвид кризата с COVID-19 и наложените здравни мерки от страните в ЕС, вниманието се насочи основно към новите реалности и..

публикувано на 02.07.21 в 08:45

Намаляващо население. Какви са решенията за регионите на Европа?

Обезлюдяването на региони и застаряващото население са сериозни предизвикателства за ЕС.   В България децата са около 14 процента от населението. Малко под 1 милион са до 15-годишна възраст през 2020 година. Демографският проблем у нас се..

публикувано на 30.06.21 в 08:35

„Нов европейски Баухаус“ – проект на вдъхновението и промяната

Креативната общност на Стария континент ще бъде ангажирана в инициативата „Нов европейски Баухаус“. Концепцията, лансирана от председателя на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен, прави връзка между Европейския Зелен пакт и..

обновено на 25.06.21 в 09:05

Хората с увреждания - равноправни граждани на ЕС

Пандемията от Ковид – 19 и ограниченията, свързани с нея, поставиха в незащитена ситуация различни уязвими групи и хората с увреждания.  Много от тях  загубиха работа, възможност за пряк контакт с институциите, достъп до здравеопазване и..

публикувано на 25.06.21 в 09:20