Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

.Човекът на Левски в село Златна ливада бил Христо Комитата

„Моят дядо Христо Димитров Комитата е бил най-близкият човек на Левски в с. Златна ливада. Няколко пъти дядо ми се е срещал с него и Левски се е крил в неговата къща, когато минавал насам или е идвал в Чирпан при Георги Данчов Зографина. Веднъж, когато тръгвали рано сутринта за с. Ябълково по комитетски дела, дядо ми преоблякъл Дякона в женски дрехи и го повел към каика, с който трябвало да преминат реката. Каякарят засукал мустак и започнал да задява „младата жена“. „Но дядо ми му показал запасаната малка брадвичка на кръста си и му дал да разбере, че ако закачи момата, ще му отсече главата. Когато слезли от лодката, Левски похвалил дядо ми за смелостта и му казал, че бил безстрашен като комита. От тогава вероятно остава и прякора му Христо Комитата.“ Така започва разказа си за спомените, които се предават от уста на уста в рода на дядо Христо Комитата и жена му баба Дяля Комитката тяхната праправнучка Ирина Панева, кметски наместник на чирпанското село „Златна ливада“. Споменът, разказван в рода на Комитови, все още е жив, че веднъж младият Левски  дошъл из тукашните села и в близката местност „Кукумявкините камъни“ заръчал на мома от Алтън чеир –турското име на с. Златна ливада, да намери дядо Христо комитата. И да му каже да носи ножици със себе си, че го чака другоселец на това място. Дядото бил беден човек, нямал други ножици, затова взел ножиците, с които стрижат овцете и отишъл на срещата. Тогава Дяконът подстригал косите си. „Затова съм убедена, че Дяконът е захвърлил расото си не край сопотския манастир, а тук край Златна ливада…Тогава селото се е казвало Алтън чеир“, продължава  спомените на своя род Ирина Панева.

 Наскоро нейни братовчеди разказали какво знаят от техните родители. Когато Левски е опериран от апандесит двадесетина дена са го гледали в малката къщичка на баба й Дяля и дядо Христо. За съжаление днес къщата в с. Златна ливада не е запазена – с времето се е срутила след като наследниците не могли да се разберат. Макар през 70-.те години на миналия век един от братовчедите да събрал достатъчно документи, по неизвестни причини, къщата не могла да стане музей.  

 „Дядо ми бил дребен, но много енергичен и много смел човек. Майка ми е разказвала, че баба ми Дяля, която хората наричали заради него  Комитката, го гледала дълги години на легло. Бил ранен като опълченец в боевете на Шипка и трябвало баба ми да върти цялата къща и челяд. Тя  доживяла до 100 и няколко години. От нея знаем за връзката на Апостола с  дядо ми и за идванията му в селото“, завърши разказа си Ирина Панева.

  

Още от категорията

Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“..

публикувано на 22.09.21 в 14:35

Стойчо Керев представя книгата "Измамна реалност" в Стара Загора

Тази книга е за хората, които са готови да приемат познанието като начин на живот. Да не спират да се образоват и да бъдат любознателни изследователи на своето време. Години наред ние живеем в една реалност, която заплашва да се превърне в наш дом. Но..

обновено на 22.09.21 в 11:56
ул

110 години празнува ямболската улица "Независима България"

В България почти всеки по-голям град има улица "22 септември" или "Независимост" . Днес, когато отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България с кореспондентката ни Румяна Стефанова ви предлагаме разходка из ямболската улица..

публикувано на 22.09.21 в 11:42

Художествената галерия в Казанлък се включва в отбелязването на 125-та годишнина на НХА

Художествената галерия в Казанлък ще се включи в отбелязването на 125-та годишнина на Националната художествената академия. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът й д-р Пламен Петров. “Заедно с главния куратор на..

публикувано на 21.09.21 в 17:45

Момчил Маринов: 2021-а беше успешна за ИМ "Искра"

До този момент 2021 година беше успешна за Исторически музей „Искра“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Казанлък директорът на културната институция Момчил Маринов. „За есента сме предвидили провеждането на много изложби, сред които..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Гергана Върбанова - за любовта към калиграфията и Китай

Гергана Върбанова е една млада дама, която е запленена от калиграфията и от Китай. Тя успява да научи перфектно китайския език за пет години. Впечатлена е от културата и от хората в Китай.  В разговора ни тя споделя за тънкостите на калиграфията, за..

обновено на 21.09.21 в 09:43

Треньор от школата на футболния "Берое" с първа стихосбирка

С два отбора ще участва в стартиращото този уикенд първенство на Футбол 5 Академията на "Берое". Освен набор 2013 в шампионата ще играят и най-малките таланти на "зелено-белите" - родените през 2014 година. Наставник на тима е Стелиян Евтимов, който се..

публикувано на 16.09.21 в 14:01

Безплатен градски тур разкрива скрити образи и символи на Стара Загора

Тази събота (18 септември) от 10,00 часа на езеро „Загорка", южно от ресторант „Орфеида" –на площадката с лодките ще започне завладяваща обиколка „Образи и скрити символи" от поредицата  безплатни градски турове  „Стара Загора -  неразказани истории по..

публикувано на 15.09.21 в 15:15

Емануил Стоянов: Аз съм машинист, сбъднал детската си мечта

Днес, 15 септември, е професионалният празник на локомотивните машинисти. Българският локомотивен персонал чества този празник от двадесет и една години. По този повод ви срещаме и с Емануил Стоянов, който споделя: „Да бъда машинист беше..

публикувано на 15.09.21 в 13:45

Хасковският „Каунь“ празнува 20-та годишнина с изложба и филм фест

Хумористичното издание „Каунь“ отбелязва своята 20-та годишнина с изложба и филм фест. Събитието ще се състои на 11 септември пред галерия „Форум“ в Хасково. В 19:30ч. ще бъде открита изложба с карикатури на Горан Чаличнин от Сърбия.  „Подготвили сме..

публикувано на 08.09.21 в 16:45