Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекултивацията на въглищните мини в контекста на зеления европейски преход

Мини Марица Изток
Снимка: Архив БНР

ЕК засилва политиките по ограничаване на вредните емисии. Това ясно проличава от последното предложение на Брюксел, оформено като законодателни инициативи в пакета "Готови за 2030 – Готови за 55". Името на пакета от 13 мерки на еврокомисията идва от поставената амбициозна цел за свиване на отделяните от 27-те страни членки вредни емисии с 55% до 2030г.. По същество предложенията разширяват система за търговия с въглеродни квоти, засягайки сградите и автомобилите. В основата на новия подход, който ЕК предлага, е опитът за разширяване на механизма за ценообразуване на въглерода в ЕС, по-известен като Система за търговия с емисии. Новите предложения, направени преди броени дни, срещнаха обаче несъгласие от страна на седем страни членки, сред които и България. Според българския евродепутат Радан Кънев новите законодатлени инициативи на ЕК целят ясно да бъде показано, че приетият наскоро климатичен закон далеч няма да остане на хартия. Пакет "Готови за 2030 – Готови за 55" обаче по думите на Кънев напуска сферата на реално изпълнимите цели.

На фона на екологичната експанзия на Брюксел България продължава да търси вярната посока за извървяване на енергийния преход. Страната ни предстои да представи своя План за възстановяване и устойчивост, в който са заложени редица стъпки по реално стартиране на трансформацията. На дневен ред са решенията, свързани с интегрирането в производството на електроенергия на газ, водород, възобновяеми източници и други. Във фокуса е и активна политика по изграждане на заместващи индустрии, с особена сила в района на "Маришкия басейн" край Стара Загора, където препитанието на близо 100 000 души е свързано с добива на въглища. Българският енергиен преход обаче може да бъде забавен с години, предупреди минният инженер Иван Арсениев. Причината е технологичното време, необходимо за извеждане от експлоатация на откритите рудници в "Маришкия басейн". Според Арсениев процесът ще отнеме близо 20 години и ще струва милиарди. Специалистът предупреди, че неспазването на технологията ще създаде екологичен риск в района, разположен в непосредствена близост до енергийния комплекс "Марица изток". Общата сума на дейностите, свързани с извеждането на рудниците от експлоатация, възлиза на поне 3млрд. лв., показват изчисленията на инж. Иван Арсениев. 

Към настоящия момент няма яснота откъде ще бъдат осигурени средствата за извършване на бъдещите дейностите по извеждане на маришките рудници от експлоатация. На този фон очакванията са след 2026г. въглищните централи да бъдат подложени на още по-високи цени на емисиите. 


Още от категорията

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55