Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕП слага край на клетките в отглеждането на животни

Европейският парламент направи поредна крачка в борбата си за по-хуманно отношение към селскостопанските животни. ЕП прие резолюция, която призовава Европейската комисия да предложи мерки за "постепенно прекратяване на използването на клетки в животновъдството в ЕС до 2027 г.".

Резолюцията е приета с 558 гласа „за“, 37 „против“ и 85 „въздържал се“.

Решението е в отговор на Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“. Тя е регистрирана през 2018 г. с 1,4 млн подписа от всички държави членки на ЕС. „Край на клетките“ е първата валидна европейска гражданска инициатива за селскостопански животни, каза Петя Алтимирска, председател на Сдружение КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията). Toва е една от неправителствените организации, участвали в събирането на подписи за каузата "Край на клетките. 

Евродепутатите одобряват призива на гражданите на ЕС за постепенно прекратяване на отглеждането на животни в клетки. Това включва зайци, млади кокошки, пъдпъдъци, патици и гъски. 

Кокошките носачки, свине майки и телета вече са обхванати от правилата на ЕС относно използването на клетки.

Сред приветствалите решението за забрана на клетките в животновъдството е и Паоло де Кастро, евродепутат от Италия, по думите му „настоящата резолюция е добра за животните, за селските производители. Тя също така е и посланиe от наша страна към обществеността, че продължаваме да работим за участието на гражданите в Европа“.

Според ЕП следва да се насърчават алтернативните методи на отглеждане, като към всеки животински вид се използва индивидуален подход.

Депутатите предлагат и преходен период, в който фермерите и животновъдите да бъдат „възнаградени за усилията си с преки помощи, така че да не бъде застрашена устойчивостта на производството и жизнеспособността на стопанствата.“

Европейската комисия заяви, че до 2023 г. ще представи законодателство за постепенно премахване на клетките и окончателна забрана за отглеждането на животни при такива условия до 2027 г.

От ЕК съобщиха, че фермерите ще могат да получават субсидии от ЕС, за да преминат към нови системи за отглеждане на животни. Страните от ЕС също могат да кандидатстват за средства от фонда за възстановяване от COVID-19.

Брюксел планира и по-широка актуализация на законите на ЕС за хуманно отношение към животните.Още от категорията

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05