Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конференцията за бъдещето на Европа – гласът на европейските граждани

Снимка: БГНЕС

Конференцията за бъдещето на Европа е безпрецедентен по мащабите си проект, който дава възможност на всеки европеец да сподели идеите си и да помогне за сформирането на бъдещето на Европейския съюз. Посредством конференцията и цифровата платформа, която събира идеите на европейците ЕС цели да разбере какво вълнува отделните граждани и каква визия и идеи имат те за бъдещето на Европа – какво работи добре, кое трябва да се подобри или промени.

Основна цел на конференцията е да се чуе гласът на гражданите, каза евродепутатът Цветелина Пенкова, а за успешното ѝ провеждане и приключване е важно да се обобщят идеите на хората, които независимо къде живеят по света се обединяват около сходни идеи и приоритети.

Заместник-министъра на външните работи Румен Александров очерта част от целите на Конференцията и поясни структурата й. Като наблегна на възможностите, които се дават не само на европейските граждани, в частност българските, но и на правителството, синдикатите и различни организации, които биха могли да реализират идеите си посредством Конференцията за бъдещето на Европа.

За Европейския парламент дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за демонстриране на отчетността на Европейската комисия спрямо демократично избраните представители на ЕС. Той се фокусира върху важни въпроси като предстоящото икономическо възстановяване, изменението на климата, младежката безработица, миграционните потоци и други. Това ежегодно събитие е важно за насърчаване на по-прозрачен и демократичен съюз. Правата на гражданите и демократичният процес са в основата на този уникален пленарен дебат.

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, подчерта колко важно е за Парламента да се чуе гласът на гражданите и посочи, че Конференцията е възможност да всеки един да изрази позицията си.

Илин Станев, съветник в Представителството на Европейската комисия в България, представи цифровата платформа на Конференцията, която позволява на гражданите и организациите в нея да обменят и обсъждат идеи, да организират или да участват в събития по важните за тях теми. В следните направления: Изменение на климата и околна среда, Здравеопазване, По-силна икономика, социална справедливост и работни места, ЕС по света, Ценности и права, върховенство на закона, сигурност, Цифрова трансформация, Европейска демокрация, Миграция, Образование, култура, младеж и спорт, Други идеи.

Цифровата платформа е централното звено на тази демократична инициатива, като дава възможност на гражданите да поемат водещата роля в дебат по темите, които са от значение за тях в ежедневието им.

Цифровата платформа събира на едно място целия принос от гражданите — независимо дали е споделен онлайн, или по време на събития. Приносът от всички събития на конференцията ще бъде събиран и публикуван чрез платформата в хода на цялата конференция.

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.
# НашатаЕвропа
# Рестартирай Европа

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21