Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуването с влак - начин да запазим природата

Снимка: Радио Шумен

Представителството на Европейската комисия в България събира до 6 септември разкази и истории от железопътните линии, които показват колко е важно да останем свързани, като изберем по-устойчивите начини на придвижване. Инициативата е посветена на Европейска година на железопътния транспорт. Евродепутатът Петър Витанов отбелязва, че с решението си да определи 2021-ва за година на жп транспорта Европарламентът ще стимулира сектора и ще насърчи правителствата да инвестират в железопътната инфраструктурата.

С тази идея Представителството на Европейската комисия в България инициира кампанията „Линии на живота”. Ана Маринска от българското представителство на Европейската комисия посочи условията на конкурса – „Следене на кампанията, която главно ще се развива във фейсбук на страницата на Европейската комисия в България, както и в Инстаграм и фейсбук страницата на People of Sofia, партньори на организаторите.  А всеки, който сподели своя история от пътуване с влак като коментар под поста до 6 септември, може да спечели и европейско пътуване с железницата за двама.

С кампанията „Линии на живота” Представителството на Европейската комисия в България цели да насочи вниманието към железопътния транспорт като достъпен, бърз и зелен начин на придвижване с добавена стойност, обясни Ана Маринска.

В конкурса със своя история смята да се включи и 25-годишната Мина Граховска. Тя е от Стара Загора, но живее и работи в София. За придвижване между родния си град и столицата, както и за пътуване в страната по лични поводи, тя използва само жп транспорт. Определя пътуването с влак като по-приятно, по-удобно и предоставящо възможности за вълнуващи и приятни запознанства.

Според евродепутата от ЕНП Андрей Новаков Европейският съюз не бива да ограничава инициативите свързани с жп транспорта в 365 дни. „Трябва да бъде и през следващата и през по-следващата година. Казвам го като потомък на железничари и знам, че това е едно от решенията, както за тежкия трафик по пътищата ни, за част от инцидентите, които се случват, за замърсения въздух..“, отбелязва Новаков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21