Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентството: Процедурата по избор на премиер е в решаваща фаза

Снимка: Ани Петрова

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

Още преди да дойде заявлението на Пламен Николов, че оттегля кандидатурата си - по лични причини, коментарите на бивши и настоящи конституционалисти и на преподаватели по конституционно право, макар и с известни нюанси, бяха еднозначни - Слави Трифонов не може да каже  ще се гласува ли или не правителството,  и че ако Николов под някаква форма не обяви, че се отказва,  трябва да има гласуване в пленарната зала.

Възможността успешен мандат за съставяне на правителство да стане неуспешен, е решение 20 на Конституционния съд от далечната 1992 година, според което до момента на гласуването могат да бъдат сменяни членове на предложеното проектоправителство.

Ползването му в случая, макар и доста хлъзгаво, е единственият, различен от гласуването в зала,  начин да се излезе от този казус без аналог, смята преподавателят по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов.

„В това тълкувателно решение никъде не се говори за оттегляне въобще. Но ако се погледне малко по-широко, би могло да се приложи тази хипотеза и евентуално по този начин това гласуване да не попадне в дневния ред на Народното събрание“, каза той.

За Паунов чистият вариант е да има гласуване, отхвърляне на правителството на ИТН и връчване на мандат на втората по численост парламентарна група. Според него този казус би могъл до стигне и до Конституционния съд за ново тълкуване

Хр. Христев: Връчване на втори мандат, Хр. Паунов: Трябва гласуване в НС

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Пламен Николов представи на президента проектокабинета на ИТН

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

Радев подписа указ с предложение НС да избере Пламен Николов за премиер


Още от категорията

В четири общини на Ямболска област учениците преминават на ротационно обучение

В четири от петте общини на Ямболска област учениците преминават в смесена форма на обучение. От здравната инспекция са разпределени и първите доставки безплатни антигенни тестове, с които могат да се извадят зелени сертификати, информира..

публикувано на 24.10.21 в 18:43

Министрите се събират заради ситуацията с коронавируса у нас

Министрите от служебния кабинет се събират днес, за да обсъдят ситуацията с коронавируса у нас. Срещата, която е по инициатива на държавния глава, ще се състои в 12.00 часа в Президентството. Тя идва на фона на данните за повишаване на заболеваемостта в..

публикувано на 24.10.21 в 08:49

126 са новите случаи на Covid-19 в област Стара Загора

126 са новите случаи на Covid-19 в област Стара Загора за последното денонощие. С това тя се нарежда на пето място в страната след София-град, Варна,  Бургас, Пловдив и Благоевград. В област Хасково новите случаи са 47, в област Ямбол - 64, в област Сливен..

публикувано на 24.10.21 в 08:29

Изнесени ваксинационни кабинети в Ямбол

Изнесени имунизационни кабинети работят през почивните дни в Ямбол. Близо 1000 са ваксинираните в областта след въвеждане на изискването за зелен сертификат. До 16 часа ще работи изнесения имунизационен кабинет пред магазин на голяма търговска верига в..

публикувано на 23.10.21 в 12:18

Етнографски музей "Етър" въведе мерки за безопасност срещу разпространение на коронавирус

За гарантиране безопасността на посетителите и служителите от разпространение на коронавирусна инфекция, Етнографски музей „Етър“ въвежда някои мерки, ограничения и изисквания, съобщи за Радио Стара Загора Тихомир Църов, PR на комплекса...

публикувано на 23.10.21 в 11:16

Продължава засиления интерес към ваксинационните кабинети в област Стара Загора

Продължава засиления интерес към ваксинационните кабинети в област Стара Загора. Опашки от чакащи вчера се образуваха пред кабинета в болницата в Казанлък, за ден в РЗИ Стара Загора се имунизираха над 200 души. От ДКЦ 1 в Стара Загора информират, че..

публикувано на 23.10.21 в 09:25

И в Стара Загора продължават протестите срещу зеления сертификат

И тази вечер старозагорци излязоха на протест срещу въвеждането на зелен сертификат като противоепидемична мярка. Недоволните се събраха в 18 часа пред сградата на областната администрация в Стара Загора. Около стотина протестиращи се обявиха..

публикувано на 22.10.21 в 18:55

За всяко дете по дръвче ще садят в Хасково

Фондация Хало  организира кампания сред децата от детската градина и в началната  степен в Хасково за събиране на семена от бук, дъб, кестен, явор, ясен и др. широколистни видове. От събраните  семена, кестени и крилатки ще се направят  комплекти за..

публикувано на 22.10.21 в 17:35

Купуват 33 електробуса за градския транспорт в Стара Загора

33 електрически автобуса и оборудване към тях ще бъдат купени от община Стара Загора по проект за подобряване на качеството на живот по Оперативна програма „Околна среда“.  Днес се проведе първа работна среща на управителят на общинското дружество..

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Жена е загинала при пътен инцидент между Николаево и Едрево

Жена е загинала при инцидент на пътя между Николаево и Едрево, съобщават от областната дирекция на МВР в Стара Загора. В 14:22 часа днес е получен сигнал за пътен инцидент на пътя между Николаево и Едрево, при който л.а. „Пежо“ е самокатастрофирал...

публикувано на 22.10.21 в 17:20