Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Николов представи на президента проектокабинета на ИТН

| обновено на 06.08.21 в 18:00
Пламен Николов представи състава на проекто кабинета си
Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер Пламен Николов и председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов представиха на президента състава и структурата на проектокабинета.

Преди да получи състава и структурата на проектокабинета на ИТН Румен Радев заяви:

"От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на хора, които могат да се сглобят в единен и ефективен кабинет. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача. Надявам се също така, че продължавате в открит и конструктивен диалог в НС да търсите необходимата парламентарна подкрепа, обединени от общи цели и приоритети в интерес на българските граждани".

Пламен Николов предложи структура на правителството, включваща двама вицепремиери.

Ето и състава на кабинета:

Заместник-министър-председател по европейските въпроси - Ради Драгнев Найденов.

Заместник-министър-председател по сигурността и вътрешния ред - Петър Радославов Илиев.

Министър на финансите - Пламен Иванов Данаилов.

Министър на вътрешните работи - Петър Радославов Илиев.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Георги Станчев Георгиев.

Министър на труда и социалната политика - Теодора Маргаритова Пенева.

Министър на отбраната - Теодора Димитрова Ганчовска.

Министър на външните работи - Ради Драгнев Найденов.

Министър на правосъдието - Иво Георгиев Атанасов
Министър на образованието, науката и иновациите - Велислава Николаева Петрова

Министър на здравеопазването - Силви Кирилов Петров


Министър на околната среда и водите - Силвия Здравкова Бакърджиева

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Николаев Абровски

Министър на транспорта и съобщенията - Гроздан Спасов Караджов.

Министър на икономиката - Десислава Станиславова Димитрова

Министър на енергетиката - Александър Ангелов Николов

Министър на младежка и спорта - Радостин Петев Василев

Министър на туризма - Ивайло Красимиров Кожухаров.

"С оглед на изложеното Ви предлагам да издадете указ на основание Член 99, Алинея 4-та от Конституцията на Република България", заяви Николов.

След това, пред журналисти, той коментира, че от вълнение е пропуснал да прочете името на министъра на ромските въпроси, но такъв има.

Mинистър без портфейл по ромските въпроси - д-р Антония Валентинов

Единствената промяна в така представения през президента проектокабинет е Иво Атанасов, който е номиниран за правосъден министър.

Момчил Иванов е оттеглил номинацията си за правосъден министър

Иво Атанасов е депутат втори мандат от "Има такъв народ" от Видин. Дългогодишен адвокат е. При неотдавнашното изслушване в парламента на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов той се обяви за  кардинална съдебна реформа.

За смяната на правосъдния министър в последния момент и за новата кандидатура Николов каза:

„Това е изключителен професионалист! Този човек е председател на нашата арбитражна контролна комисия, мисля, че е една достойна кандидатура. Нашата скамейка е дълга така или иначе. Мисля че е това е един чудесен избор. Министър се гледа сериозно по работата, която свърши. Второ, ние имаме изключително добри юристи и, трето, Момчил не е в този списък заради вас, защото вие тиражирахте глупости и лъжи, част от медиите. Ние му вярваме. Това е негово решение заради помията, която се изля върху него".

За гласуването в зала:

"Когато президентът издаде указ и когато има гласуване в зала, ще видим колко гласа, кой, къде и как гласува! Ясно е, че ние очакваме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме", както и подкрепа в случаи, защото сметките не излизат, и от БСП. С тях сме водили само разговори, с тях сме постигнали общи насоки, стъпки и мерки, които са описани в тази декларация. Тя е изпратена и до трите парламентарни групи, подписана от нас, така че очакваме от тях подкрепа. Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета. Решението е в тях! Това демокрацията".

ИТН: Преговорите продължават, подписване на споразумения няма да има

ДБ и ИБГНИ още не са решили дали ще подкрепят правителството на ИТН

Разговорите между БСП и "Има такъв народ" за проектокабинета продължават



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46