Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица-изток“ стартира в Югоизточна България

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“ стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори на инициативата са синдикалните организации в комплекса, които търсят подкрепата на гражданите от цяла Югоизточна България за запазването на работните места в мините и държавния ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Близо 100 000 души ще бъдат засегнати пряко от евентуалното закриване на енергийното сърце на България. Затова и бъдещето на комплекса е кауза, зад която ви молим да застанете, призова Наско Митев от Инициативния комитет „Марица Изток“ и председател на синдикалната организация на КНСБ в „Мини Марица-изток“.

Инициативата ще продължи един месец, но до дни очакват да бъдат събрани 100 хиляди подписа, като те веднага ще бъдат внесени в Народното събрание, обясни Наско Митев. Той уточни, че подписката стартира сега, защото Планът за възстановяване и устойчивост, с който България ще кандидатства за европейско финансиране, предвижда преминаването на енергийните централи на газ. От синдикатите са категорични, че планът за възстановяване и устойчивост не е обсъждан с тях, а единствената мярка, засягаща енергийния комплекс, е замяна на въглищата с газ, което е неефективно и съвсем не е устойчиво, каза още Наско Митев. „Проектът е икономически необоснован, ако успее да стартира 2025 г. ще може да реализира енергия до края на 2029 г.“, допълни Митев.

Деян Дяков от синдиката КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ бе категоричен, че работещите в енергийната централа са твърдо против евентуалната продажба на ТЕЦ 2 на частни лица и преминаването й газ. Той допълни, че синдикатите настояват в плана за възстановяване и устойчивост да бъдат заложени вече разработени варианти за пречистване и съхранение на въглероден двуокис. Дяков каза още, че България е най-зелената страна в ЕС като горски фонд. С трите си процента гори от своята територия, страната ни преработва повече въглеродни емисии, отколкото емитира.

Бисер Бинев от синдиката КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" обясни, че от Народното събрание ще бъде поискано и създаването комисия от експерти, която да преразгледа дали България не е постигнала вече въглероден неутралитет, и да започне незабавни преговори с Европейската комисия за преразглеждане на задълженията ни по Зелената сделка. Той уточни, че в подписката се включват и работници от американските централи в комплекса „Марица- изток“.

Очакванията на синдикатите са, че до 10 дни ще бъдат събрани 100 хиляди подписа, които веднага ще бъдат внесени до правителството и парламента с настояване за незабавни действия по поставените искания. Синдикатите са готови и на протести и митинги, за да защитят работните си места.


Още от категорията

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46