Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Снимка: БГНЕС

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в която ресурсите и материалите се използват продължително и се рециклират. Това ще намали емисиите на въглеродни емисии, ще стимулира икономическия растеж и ще създаде възможности за работа.

През март 2020 г. Европейската комисия предложи нов план за действия за кръговата икономика. Той е в съгласие с целта за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. и акцентира върху предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци и управлението им.

Евродепутатът от Дания Маргрете Аукен от Група на Зелените/Европейски свободен алианс, подчертава необходимостта от намаляването на консумацията на суровини и материали, на генерирането на отпадъци, по-доброто рециклиране и  стимулиране на повторното използване на ресурсите:

„Ако има и други планети като нашата, може би нямаше да сме така притеснени. Ние консумираме приблизително колкото 3 планети и това е ясен знак, че трябва да ограничим потреблението на материали и ресурси. Дори и да измисляме нови технологии, ефикасни и интелигентни решения, не е достатъчно. Не може да правим планове за нашите деца, внуци и на правнуците си, ако значително не намалим  консумацията си на ресурси.“

Европейският съюз иска да изгради пазар с екологично устойчиви продукти, чието производство и потребление не изисква въглеродни емисии и разхищение на материали. Европейската комисия е идентифицирала седем ключови сектора за изграждане на кръговата икономика. В тях са нужни промени на различните етапи от веригата - от дизайна през производството до използването им от крайните потребители. Един от тези сектори е текстилната индустрия.

Производството на платове и дрехи поглъща голямо количество вода.  Изчислено е, че през 2015 г. световната текстилна и шивашка промишленост е използвала 79 млрд. куб. м. вода, а през 2017 г. нуждите на цялата икономика на ЕС са възлизали на 266 млрд. куб.м. Може би малко хора знаят, че за да се направи само една памучна тениска, са необходими около 2 700 л. прясна вода – това е количеството питейна вода, което човек потребява за две години и половина. Текстилното производство е причина за около 20% от замърсяването на прясната вода в световен мащаб вследствие на продукти за боядисване на платовете и крайна обработка. Според оценките всяка година прането на синтетични материали освобождава около 500 000 тона микрочастици пластмаса в океана. Счита се също , че модната индустрия е отговорна за 10% от световните въглеродни емисии – повече от международните полети и морското корабоплаване взети заедно.

Бързата мода – постоянното предлагане на нови стилове на много ниски цени – доведе до голямо увеличение на количеството произведени и изхвърлени дрехи. От 1996 г. насам количеството дрехи, закупени в ЕС на човек, се е увеличило с 40%. Всяка година европейците употребяват почти 26 кг. и изхвърлят около 11 кг. текстил. За да се  постигне намаляване на текстилните отпадъци в ЕС,  Директива, одобрена от Европейския парламент през 2018 г относно отпадъците гласи, че до 2025 г. държавите членки  ще бъдат задължени да събират текстилните изделия отделно.

България вече работи в тази посока. Част от усилията за оползотворяване на ненужните дрехи е проекта на “Евротекс“ -  ТexCycle, реализиран в партньорство с общините.  Проектът стартира през 2018 год от Стара Загора с поставянето на 5 специализирани контейнера за събиране на дрехи и обувки. „Днес  имаме над 200 контейнера в 13 общини в страната. За този период сме събрали над 3 400 тона текстил, който е оползотворен", обяснява Сирма Желева, мениджър „Устойчиво развитие“ на “Евротекс“ и ръководител на проекта.


Още от категорията

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46