Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Снимка: vancouver.ca

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова икономика, в която ресурсите и продуктите се използват продължително и се рециклират, ще намали емисиите на въглерод, ще стимулира икономическия растеж и ще създаде възможности за работа.

Новият план на Европейската комисия за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. акцентира върху предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци и управлението им. Парламентът призова за въвеждането на обвързващи цели за използването на материали и потреблението към 2030 г.

Примерът е от община Свиленград, която придвижва България в посока нулеви отпадъци, градът вече е на картата на Европейска мрежа за нулеви отпадъци.

Мария Костадинова – зам. кмет и председател на сдружение „Заедно за Свиленград“.

"От 2016 г. досега разделното събиране на отпадъци е нараснало 10 пъти. Хубавото е, че гражданите вече виждат ефекта от разделното събиране и затова следващите ни стъпки са в посока да намалим количеството чист битов отпадък. Има европейска директива, която гласи, че остатъчния отпадък трябва да достигне под 100 кг на жител. В момента в Свиленград той е 125 кг. на жител. Този проблем е мисия на Общината. Когато стане мисия и има воля, е възможно да се случи", коментира Мария Костадинова.

Европейският съюз генерира повече от 2,5 млрд. тона отпадъци годишно, като повечето са битови отпадъци. Депутатите отстояват исканията си към страните в ЕС за увеличаване на качественото рециклиране, намаляване на изгарянето на отпадъци и на изхвърлянето на сметища. Около 20% от произвежданите храни в ЕС се пилеят или разхищават. Компостирането  е  процес  на  ускоряване  на естественото  разлагане  на  органични отпадъци от  поддръжка на паркове и градини, зелени площи, както и хранителни отпадъци  от пазари, кухненски  отпадъци  и  др. чрез действието на живи организми в подхранващи почвата вещества. Всеки  може  да компостира  своите  градински  и  хранителни  отпадъци. Тази идея популяризира и неформалното гражданско обединение „КомпоСТ Стара Загора“. Гергана Димитрова, един от активистите.

Изграждането на споделени компости изисква създаването на общност. А това е изключително важно, за това говорят и увеличените споделени компостиращи системи. Това говори, че имаме нужда от това, трябва да ги пазим, да ги обслужваме. Вярвам, че споделеният опит постига много. 1/3 от храните се превръщат в отпадък, това е голям процент в световен мащаб. Когато компостираме, ние даваме възможност отпадъка да се превърне в ресурс. Това е простичък, но с изключително въздействие върху околната среда начин.“

Преходът към кръгова икономика ще намали екологичното замърсяване, ще облекчи проблемите с набавянето на суровини, ще засили иновациите и конкурентоспособността. Промяната има потенциал да добави още 0,5% към брутния вътрешен продукт на ЕС и да създаде 700 000 работни места в Европа до 2030 г., а потребителите ще получат достъп до по-устойчиви и икономични продукти.Още от категорията

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35