Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез него четири млади балерини намират професионалната си реализация в театъра. Една от тях е Александра Остатек от Полша:

Времената са трудни за артистите и тази програма е много полезна, защото особено ковид провали много проекти и много хора на изкуството загубиха работата си. На мен програмата ми позволи да продължа да работя, да остана тук и да се запозная с други хора, дошли от държави от целия свят. И това, мисля е красиво – ние получаваме помощ, за да  продължим да развиваме уменията си, защото в крайна сметка смятам, че светът без изкуство е нищо.  Какво правим в свободното си време – отиваме на кино и това е изкуство, слушаме музика, а музикантите са артисти. Затова трябва да има повече проекти като този. Сега се събуждам всяка сутрин с мисълта, че днес искам да съм по-добра от вчера. Тази опера ми дава възможности, които не могат да се получат на много места в Европа. Мога да отида в по-голям театър, но там няма да е същото, а аз искам да уча и да танцувам възможно най-много.

Проектът е с продължителност 18 месеца и е вторият подобен, който операта в Стара Загора печели. Практиката сочи, че тримата балетисти, пристигнали през 2019 г. продължават да са част от трупата, разказа директорът на операта Огнян Драганов.

Първият ни спечелен проект е едно послание към Европейската комисия, която отпуска тези средства, послание от нашия театър, от нашия град, че тези хора тук, които получават тези средства, получават своето кариерно развитие. Тези момичета, които идват в нашия балет, приемат това за своя кауза. Те са с големи качества и тук доразвиват своя талант.

Европейските средствата по проекта - 14 хиляди и 500 евро са насочени именно към израстването и промотирането на четирите балерини в България, създаване на портфолио, което да им помогне да продължат професионалната си реализиця в световните театри. Материално се подпомага и цялата балетна трупа, обясни Огнян Драганов.

Така че това е една програма, която ни дава глътка въздух, възможността да насочим към тези млади хора своето внимание и те да постигнат целите, които са си поставили, идвайки в България.

Такова е и усещането на Александра Остатек часове преди да се качи на сцената на Античния форум в Стара Загора за поредното представление. На чудесен български тя обясни:

Днес имаме спектакъл, "Дон Кихот", музиката е от Лудвиг Минкус и една приятелка – Клара Федер, ще дебютира в ролята на Китри.

Общата стойност на програмата "Европейски корпус за солидарност" за България през 2021 г. е 2,6 милиона евро, а като цяло за ЕС през 2021 и 2022 са заложени 1 милиард евро, обясни еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Целта на Европейския корпус за солидарност е да дадем възможност на младите хора да натрупат опит, да помогнат там, където виждат, че има общност, в която техния опит ще даде полза, или просто да научат още нещо. Отговорихме и на изискването на ЕП, Корпусът да не отнема работни места, да не позволява чрез него да бъдат използвани възможности, които трябва да доведат до истинска платена работа.

Договорът за администрирането на програмата Европейски корпус за солидарност за България беше подписан в началото на месец август от изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов. Крайният срок за кандидатстване с проекти по програмата е 5 октомври 2021 г. До 3 ноември 2021 г. ще могат да се изпращат предложения за участие в малки партньорства между обучителни институции от България и чужбина. 

Рубриката можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05

Рециклирането на дрехи и повторната им употреба - част от усилията на ЕС за по-бърз преход към кръгова икономика

Настоящата криза вследствие на коронавируса показа слабостта на веригите за доставки и бързото изчерпване на продукти и изделия. За да успеем да се справим с този нарастващ проблем, е необходимо да се насърчи развитието на кръговата икономика, в..

публикувано на 20.08.21 в 09:55

Вековните гори в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Предложение за налагане на мораториум върху сечта на вековни гори до 2 години внесоха в Народното събрание природозащитни организации. Предложението е в отговор на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 година, която изисква вековните..

публикувано на 18.08.21 в 08:45

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица-изток“ стартира в Югоизточна България

Подписка в подкрепа на енергийния комплекс „Марица Изток“ стартира едновременно в няколко населени места от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Организатори на инициативата са синдикалните организации в комплекса, които търсят..

публикувано на 11.08.21 в 08:57