Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Снимка: concordia.bg

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за детето“. Общо 21 допълнителни социални работници и сътрудници са наети към Центровете за обществена подкрепа и други социални услуги за превенция на рисковете и подкрепа на децата и семействата им в седем пилотни общини - Бургас, Казанлък, Котел, Сливен,  Средец, Стара Загора и Твърдица. За по-голям успех сред тях са хора от общността разпознаваеми, на които вече се доверяват.

За Стара Загора ключов партньор за изпълнението на проекта е фондация „Mисия Криле“. В момента фокусът на дейностите е върху превенцията на ранните бракове и семейното планиране. Екипите консултират, насочват към услуги, взимат мерки за предотвратяване на отпадането от училище, както и улесняват достъпа до здравеопазване и социални услуги, каза Диана Димова от „Мисия Криле“.

Мобилните екипи вече работят интензивно с над 50 маргинализирани семейства с деца. 

Около 35 семейства в общините Стара Загора и Опан от най-уязвимите общности са обхванати и подпомогнати от екипа за мобилна работа на терен по проекта. Четирима специалисти работят заедно с фондация „Мисия Криле“ за превенция на рисковете и подкрепа на децата и семействата им.

„Един от най-съществените приноси е т.нар. картографиране на рисковете на децата и семействата в най-уязвимите общности - екипите отиват на място, запознават се със семействата. Изгражда се връзка на доверие с тях и така се получава информация, правят цялостна оценка на уязвимостта и как най-добре да бъдат подкрепени всички“,  обясни Татяна Чекова – социален работни и координатор на екипа.

В края на месеца ще отвори врати и център в старозагорския квартал „Лозенец“, където ще бъде позициониран мобилният екип.

Новите социални работници вече са минали и продължават да минават различни обучения, които да им помогнат в работата, както и практически съвети за първите срещи със семействата в общността - представяне, изграждане на доверие, поверителност.

България е една от седемте държави-членки на ЕС, които изпълняват пилотни проекти за тестване на „Европейската гаранция за детето“ с подкрепата на УНИЦЕФ и финансиране от Европейската комисия. 


Още от категорията

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40