Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от страните-членки на Съюза. В изпълнение на амбициозната цел важно място за стратегически правилното планиране на прехода има процесът по изготвяне на териториални планове за преход, които предстои да бъдат приети за всички над 40 региона в ЕС, които са пряко засегнати от предстоящата трансформация. Част от тези документи в някои страни вече са готови, а в други,  като България, това предстои, Плановете трябва да дадат посоката и визията за прехода, който предстои в следващите 10-15 години. Основната цел на тези стратегически документи е да трасират пътя на трансформацията по начин, който избягва социалните и икономически сътресения. Стара Загора е един от трите региона в България, за които предстоящата трансформация стои на дневен ред. Към днешна дата Териториалният план на старозагорски регион вече е представен за обсъждане и дискутиране в Министерството на енергетиката. Това разкри изпълнителният директор на АРИР- Стара Загора  Румяна Грозева. Териториалните планове, за чието изготвяне в България е ангажираната компанията Прайсуотърхаус, са необходимото условие, за да получат регионите в преход финансиране от Фонда за справедлив преход, през който страната ни договори 1,3 млрд. евро до 2027г.. Самият Фонд е част от т.нар. Механизъм за справедлив преход с неговите 3 стълба. В началото на годината очакванията бяха, че до края на септември Старозагорски регион ще има своя готов план. Въпреки това Румяна Грозева коментира, че Стара Загора не изостава в изготвянето на своя Териториален план.

Пари за финансиране на прехода  ще има, но те ще бъдат получени едва след конкретен ангажимент от страната ни за спиране на употребата на въглища при производството на електроенергия. Само така Стара Загора, като един от най-засегнатите от трансформацията региони, ще може да се възползва от европейското финансиране. Именно конкретният ангажимент, свързан с крайна дата на въгледобива, създава напрежение в България и възпрепятства поемането на конкретни ангажименти. Само преди дни синдикалните организации във въгледобивния комплекс „Марица изток“ обявиха, че консултантската компания Прайсуотърхаус не се е допитала до тях при изготвянето на анализа, съпътстващ цялостния Териториален план на Стара Загора. От своя страна Румяна Грозева отбеляза, че в процеса от компанията са провели срещи, на които са били поканени всички заинтересовани страни

Румяна Грозева подчерта, че Териториалният план ще даде увереността на хората, а и на бизнеса, че това, което предстои като преход, ще бъде добре планирано и овладяно. Тя отбеляза, че целта е да бъде избегнато икономическото сътресение. На този фон обаче остава най-важният въпрос – договарянето на крайна дата за въгледобива в България. Все по-ясно става, че липсата на такъв ангажимент спъва както средствата по Фонда за справедлив преход, така също и парите по Плана за възстановяване.


Още от категорията

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна..

публикувано на 22.10.21 в 09:00

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони..

публикувано на 20.10.21 в 09:50

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35