Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В навечерието на Европейския ден на донорството над 1000 души в България са в списъка на чакащите за трансплантация


На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е възможност да почетем донорите и техните семейства, както и да благодарим на специалистите по трансплантация, каза за Радио Стара Загора доц. Арабаджиев – областен координатор по донорство.

От началото на тази година до сега в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор. За сравнение – за цялата 2020 донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4, допълни Доц. Арабаджиев

Към момента 1010 души у нас чакат своя шанс за живот, от които чакащи за  присаждане на бъбрек са 893 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 22 наши сънародници, обобщи областния  координатор по донорство.

Донорството е доброволен акт на безвъзмездно даряване, но все още в нашето законодателство има редица спънки, които трябва да бъдат разрешени в най- скоро време каза доц. Арабаджиев

Повече подробности може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Всеки шести с психично разстройство

Близо 15 процента от българите или всеки шести е с психично разстройство. Психично болните в България са изолирани в лечебни заведения и са дискриминирани от обществото. За това алармира доклад на Сметната палата за състоянието на психиатричните..

публикувано на 27.10.21 в 20:03

Мерките срещу пандемията са закъснели

Мерките срещу пандемията в страната са точните, но закъсняха с поне 2 месеца. Това каза в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. Тя..

публикувано на 22.10.21 в 20:33

Без безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ този октомври

Увеличаващият се брой на заболели от COVID-19 пациенти наложи тази година в УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ да не се провеждат безплатни прегледи за рак на гърдата. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Емил Енчев, хирург в лечебното заведение...

публикувано на 18.10.21 в 11:21

В психодиспансера ще се обучават млади лекари

Центърът за психично здраве получи акредитация и правото там да се обучават млади лекари за взимане на специалност Психиатрия. Бившият психодиспансер предлага и възможност за специализация по Клинична психология и обучение на студенти по медицина..

публикувано на 16.10.21 в 12:35

Между 15 и 20% от населението в България са с някакви психични разстройствя

10 октомври е Световният  ден на психичното здраве. В световен мащаб близо 1 милиард души страдат от някаква форма на психично заболяване. В България данните са за между 15 и 20% от населението, а възрастовата граница на психичните нарушения..

публикувано на 10.10.21 в 10:55

Трета доза от ваксината – само при нужда!

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз даде зелена светлина на държавите-членки да поставят засилваща трета доза от ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 на хора над 18 години. Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че тези..

публикувано на 09.10.21 в 12:33

Доц. Димитър Петков е новият председател на Националното дружество по съдова, ендоваскуларна хирургия и ангиология

Съдовият хирург доц. д-р Димитър Петков д.м. от Стара Загора е избран за председател на Българското национално  дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в новия 2-годишен мандат на съсловната организация. Доц. д-р Петков е..

публикувано на 07.10.21 в 14:56

Представят книгата „Траектории на страданието и болката“ в Стара Загора

Kнигата „Траектории на страданието и болката“ ще представят авторът проф. Божидар Ивков и Моника Маринова, председател на Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници. Представянето ще се състои на 7 октомври от 18,30 часа в..

обновено на 07.10.21 в 09:27

Вродената глухота е лечима

Слуховият скрининг при новородените в България е задължителен и от няколко години той се изпълнява с решение на министерството на здравеопазването. Това е абсолютно безболезнено и неинвазивно изследване, което се прави в първите дни след..

публикувано на 02.10.21 в 12:57

Д-р Борислав Борисов: Болестите на сърцето изчезват с правилен начин на живот

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. И въпреки че сърдечно-съдовите заболявания остават като една от основните причини за преждевременна смърт, през последните години проличава тенденция за намаляване на смъртните случаи. Причината е..

публикувано на 29.09.21 в 17:20