Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната идентификация у нас изостава

Ефективното електронно управление - химера или реалност

С решение на правителството от август тази година е възложено на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ)  да уведоми Европейската комисия за частни схеми за електронна идентификация на базата на регламент 910/2014 година за електронната идентификация и електронните удостоверителни услуги на вътрешния пазар. Очакванията са до края на октомври ДАЕУ да утвърди методика за нотифициране на тези схеми, изградени от български доставчици на удостоверителни услуги,  вписани в Комисията за регулиране на съобщенията. България е една от малкото държави в Общността, в които все още няма действаща национална схема за е-идентификация, за която се заговори още през 2016 година, когато бяха приети Законът за електронната идентификация и правилникът за прилагането му. Поради липсата на национална схема, гражданите се идентифицират с други средства, като квалифициран електронен подпис (КЕП), персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или НОИ и уникален код за достъп на НЗОК. Български физически и юридически лица обаче не могат да използват тези способи, за да заявяват електронни административни услуги в други страни на ЕС. Това пречи да се използват и трансгранични е-услуги на ЕС. Плановете са бъдещата национална схема за е-идентификация да бъде интегрирана със системата за е-автентикация, поддържана от ДАЕУ. Последната има разработен интерфейс за интеграция на различни доставчици на електронна идентификация, като издателите на квалифициран електронен подпис, мобилен или облачен, ПИК на НАП. 

По думите на проф. Георги Димитров, който е в състава на директорите на една от българските компании, които предоставят електронни подписи и идентификация, частните схеми ще изпреварят старта на националната, която е обвързана с новите документи за самоличност, които трябва да съдържат в себе си електронен чип с биометрични данни на гражданитe. Той допусна, че дългоочакваната система в ресора на МВР няма да заработи преди 2024 година у нас.

Защо е важна е-идентификацията за обществото

Електронната идентификация е аналог на вашата лична карта. Това е най-важният инструмент, за да имате достъп до електронно правосъдие, здравеопазване и образование, като цяло до услугите на електронното правителство, обясни проф. Димитров. Той подчерта, че България изостава сериозно по пътя на е-идентификацията, а това забавяне спъва бизнеса и гражданите. 

За изоставане заради процедура по обжалване призна и Мариана Цвяткова, директор на дирекция „Електронна идентификация“ в ДАЕУ.  По думите й по-широкото навлизане на е-идентификацията налага усъвършенстване на действащата нормативна уредба. Настоящият Закон за електронната идентификация регламентира само националната схема, която изгражда държавата, а частните не са предвидени в законодателството. Правото на ЕС обаче изисква навлизането на частните схеми да бъде регламентирано на национално ниво, а държавен орган да контролира тяхната дейност, поясни Цвяткова.  

Навлизането на е-идентификацията поставя на дневен ред въпроса за системната интеграция, коментира инж. Иван Михайлов, председател на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ) и Автомобилния клъстер. Той даде за пример прибалтийските държави, където степента на дигитализация на идентичността е на високо ниво.

И докато в България дигитализацията буксува, то ЕС прави смели крачки напред, разработвайки цифров идентификационен портфейл, лансиран от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Преди седмица Комитетът на регионите обсъди нейното предложение и излезе с препоръка да се удължи от 12 на 24 месеца срока за въвеждането му. Бъдещото мобилно приложение ще позволи на европейските граждани да съхраняват официални документи и информация. Освен стандартните лична карта и шофьорска книжка, апликацията ще поддържа медицинско досие, банкови карти, дори степени на завършено образование.


Докъде е стигнала България в имплементирането на електронните публични услуги? Чуйте повече в звуковия файл:

По темата работи Таня Балабанова

#Рестартирай Европа
#НашатаЕвропа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21