Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският парламент призова за специална визова програма за афганистанските бежанки

Снимка: ЕП/Armando Babani/AFP

Два месеца след като САЩ изтегли военните си сили от Афганистан и властта премина в ръцете на талибаните, ситуацията в страната остава все толкова напрегната и обезпокояваща. Притиснати от несигурността и репресиите на новия режим, милиони афганистанци се опитват да напуснат държавата си. Очаква се броят им да надхвърли 5 милиона. 

В същото време хуманитарната криза достига своя връх и вече е засегнала 18 милиона души - почти половината от населението на страната. Икономиката е срината, а ООН предупреждава, че вече близо 90% от хората изпитват недостиг на храна.  За да предотврати хуманитарно бедствие с наближаването на зимата, ЕС обяви, че ще предостави финансова помощ на Афганистан на стойност 1 милиард евро. 

В средата на септември евродепутатите приеха и резолюция, с която призовават ЕС и неговите държави членки да работят заедно, за да улеснят евакуацията на афганистанците, изложени на риск, чрез използването на безопасни коридори. Специално внимание беше обърнато на пълноценната европейска политика в областта на убежището и миграцията, която следва да се съсредоточи върху най-застрашените и най-уязвимите лица и да включва специална визова програма за афганистански жени, търсещи закрила от режима на талибаните. В тази връзка българският депутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева настоя за по-добро сътрудничество между членовете  на Съюза.

През последните месеци миграционният бежански натиск към България се засилва. Увеличават се и лицата, търсещи убежище или закрила от Афганистан, отчитат от Държавната агенция за бежанците. Към 11-ти октомври настанените в поделенията на агенцията и чакащи да получат статут афганистански граждани са 543-ма, поясни  Александър Величков, дир. Дирекция „Качество на процедурата за международна закрила“

Фондация „Мисия криле“ е гражданска организация, която от години работи в помощ на бежанците. Средно на ден към нас за съдействие се обръщат между 60-70 души. Притеснително е, че сред тях все по-често има малолетни и самотни жени с деца, жертви на насилие, разказва Диана Димова от фондацията.

През миналата година 42 хил. афганистанци са получили бежанска закрила в Европейския съюз.


Още от категорията

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел ...

публикувано на 17.11.21 в 12:58

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след..

публикувано на 12.11.21 в 09:00

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР