Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейски политики за климата и околната среда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните климатични събития, включително необичайно затопляне на морската вода, и предупреждава, че увеличение на температурата от 2°С ще окаже пагубно въздействие върху природата и хората. По-високите температури и по-интензивните метеорологични явления ще доведат и до огромни разходи за икономиката на ЕС и ще възпрепятстват способността на страните да произвеждат храни.Все пак според учените действията на хората могат да променят хода на събитията. Незабавното, бързо и широкомащабно свиване на емисиите на парникови газове и постигането на нулеви емисии на въглероден диоксид биха могли да ограничат изменението на климата и неговия ефект. 

Ния Тошкова е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките и работи в Националния природонаучен музей. Участва  в много природозащитни проекти в различни части на света, част e от екипа на  Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). По думите на Тошкова климатичните промени се отразяват изключително негативно на прилепите. Европа ще загуби 40% от селскостопанската си продукция без прилепите, твърди тя. И акцентира на политиките на (EUROBATS).

Лидерите на ЕС се ангажираха с това действията в областта на климата да бъдат интегрирани във всички сектори на политиката и ЕС да изпълни ангажиментите си. За това са необходими значителни публични и частни инвестиции, за да може ЕС да поеме по пътя на прехода. След одобряването на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. и Next Generation EU най-малко 30% от общите разходи ще бъдат насочени към проекти, свързани с климата. Българска фондация Биоразнообразие работи по Проект „Game On I Don’t let climate shange end the game!” с подкрепа на Програма DEAR на Европейската комисия, каза Йорданка Славова, координатор.

Засилената амбиция в областта на климата, ще: стимулира устойчивия икономически растеж, ще създаде работни места донесе ползи за гражданите на ЕС, свързани със здравето и околната среда, ще доведе до дългосрочната конкурентоспособност в световен план на икономиката на Съюза чрез насърчаване на иновациите в зелени технологии.

Чуйте повече в звуковия файл.Още от категорията

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел ...

публикувано на 17.11.21 в 12:58

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след..

публикувано на 12.11.21 в 09:00

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40

Уеб приложение пресмята разходите за ток и вода на електроуредите

Ново уеб приложение помага на потребителите в 16 европейски държави при избора им на ефективни електроуреди. Калкулаторът LABEL2020 сравнява бъдещите разходи за електроенергия и вода, обяснява Мария Кръстева, представител на проекта в България:..

публикувано на 29.10.21 в 09:00