Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Снимка: europa.eu

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична обстановка и ще може да бъде разгледана до 12 ноември, разказа Мария Славова, председател на сдружението.

Събитието е с подкрепата на Община Казанлък по проект "Взаимопомощ 3" на програма "Европейски корпус за солидарност". Повечето от дейностите се осъществиха в НЧ „Пробуда“ 1920 в село Копринка. Там децата се учиха как да бъдат по-екологично настроени. Във виртуалната изложба ще могат да бъдат видени и снимки на произведения, направени от рециклирана хартия., каза още Мария Славова.

Различни фотоси разказват за дейностите на доброволци от различни държави по време на еко фестивала.

Доброволческите проекти предлагат възможности на младите хора да участват в дейности за солидарност и да помагат да се отговори на установените нужди в местните общности. Доброволческата дейност може да се извършва в държава, различна от държавата на пребиваване на участника (в чужбина) или в държавата на пребиваване на участника (на национално равнище). Младите хора могат да извършват доброволческа дейност индивидуално или в екипи, а дейностите могат да продължат до 12 месеца.

В област Стара Загора сдружение Младежки център за развитие – „Взаимопомощ“  - Казанлък, работи по проекти на Европейската комисия от 2009-та година, когато посреща и първия си доброволец.  Вече има и одобрен проект в 2 части „Зелена Европа“ и „По-зелена Европа“  по новата програма Европейски корпус за солидарност за периода 2021—2027 г.. За него трябва да пристигнат 4 ма дългосрочни доброволеца и 12 краткосрочни в Казанлък, каза Мария Славова.

Европейският корпус за солидарност подкрепя младите хора на възраст между 18 и 30 години, които желаят да участват в доброволчески дейности в различни области. Това каза Соня Господинива, говорител на Европейската комисия по въпросите на куктурата, образованието, спорта и младежта.  Тазгодишният приоритет ще бъде здравеопазването и ще мобилизира доброволци за работа по проекти за справяне с предизвикателствата в тази сфера, включително въздействието на пандемията от COVID-19, и възстановяването.

Новият Европейски корпус за солидарност подкрепя общите политически приоритети на ЕС, като дава възможност на организациите и младите хора да работят за тяхното постигане. Особено внимание се обръща на четири направления

  • насърчаване на приобщаването и многообразието;
  • „по-зелени“ проекти и насърчаване на екологично устойчиво и отговорно поведение сред участниците и участващите организации;
  • подкрепа за цифровия преход чрез проекти и дейности, които повишават цифровите умения, насърчават цифровата грамотност и развиват разбиране за рисковете и възможностите на цифровите технологии;
  • насърчаване на участието на младите хора в демократичните процеси и гражданската ангажираност.

Със специално заделен бюджет от над 1 милиард евро за периода 2021—2027 г. новата програма предоставя възможности на около 275 000 младежи да помогнат за справяне с обществените и хуманитарните предизвикателства чрез доброволческа дейност или чрез създаване на свои собствени проекти за солидарност. За действия през първата година са налични над 138 милиона евро


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21