Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Снимка: БГНЕС

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да вървят нито бързо, нито лесно. Основната причина за ваксинния скептицизъм в европейски мащаб бе фактът, че ваксините срещу COVID-19 са нови и не е ясно доколко са безопасни за здравето. Оттогава обаче минаха много месеци, имунизирани са милиарди хора по света и вече е ясно, че тези тревоги са безпочвени.

У нас обаче печална тенденция прави впечатление в четвъртата вълна на коронавируса, която бавно, но сигурно продължава да набира силa. Броят на смъртните изходи на дневна база се увеличават. Факт е, че ваксинацията не върви с много добри темпове, а страховете на хората пораждат и много фалшиви и непроверени слухове и новини, които повлияват обществените нагласи. 

„Зеленият сертификат” раздели обществото ни. Противопоставянето „за“ и „против“ ваксините  роди и много фалшиви новини. На първо място се разпространиха различни публикации с информация за това, че ваксинираните са негодни да дарят кръв или по-лошо те не са с чиста кръв. Неверни са информациите, че ваксинирани срещу ковид 19 не могат да даряват кръв, категорична бе д-р Петя Матеева, директор на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Тя  уточни, че имунизираните с РНК-ваксини могат да дарят кръв 48 часа след ваксинацията. При възникване на нежелани реакции срокът е 7 дни. За векторните ваксини важи срокът, който е и за останалите ваксини -28 дни след всяка игла от съответния ваксинационен цикъл.

Междувременно регулаторът на лекарствата на Европейския съюз даде зелена светлина на държавите-членки да поставят засилваща трета доза от ваксината Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 на хора над 18 години. Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че тези така наречени „бустер“ дози „могат да бъдат обмислени поне 6 месеца след втората доза за хора на възраст 18 и повече години“. Това отново доведе до различни недоброжелателни изказвания и постове в социалните мрежи. Имунологът от Медицинския факултет и зам-ректор на  Тракийски университет доц. Емил Славов оповести резултати от пилотно проучване на неговия екип, което сочи, че най-добра защита имат скоро боледувалите и имунизираните, при необходимост и с трета бустрна доза.

Скок във ваксинацията се наблюдава у нас две седмици след въвеждането на зеления сертификат, показаха  данните в Единния информационен портал. Своевременно  обаче се увеличават и случаите на коронавирус у нас ,заради което от към дата 8 ноември в област Стара Загора всички ученици се обучават в онлайн  среда, а рестартът за тях е възможността за тестване на децата от 1 до 4 клас с т. нар. щадящи тестове. Оттук произхождат новите фалшиви новини, че не са щадящи, че ще навредят на децата. В редица страни от Европейския съюз тестването на учениците започна още през септември с началото на учебната година. В Австрия децата имат "нинджа сертификати" - вид книжки, в които се залепват стикери с резултатите от тестовете им. С това се сблъсква и старозагорката Миглена Григорова, която в момента живее със семейството си във Виена.

Данните на РУО сочат, че 49% от всички паралелки в община Стара Загора на ученици от 1-4 клас ще се върнат в клас когато дойдат тестовете. За да бъдат подготвени за живота, на учениците не са им нужни само академични знания, но и социални и емоционални умения, твърдят от своя страна психолозите.

Рестартирането на живота след COVID-19 при всички положения и въпреки всички страхове означава да се приспособим към новото нормално.Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21
Подкасти от БНР