Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Снимка: БГНЕС

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след като през последните дни на границата с Беларус, бяха отблъснати няколко стотин бежанци.

На този фон в четвъртък европейският парламент одобри създаването на Агенция на ЕС в областта на убежището. Бившата Служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) ще бъде преобразувана в пълноправна агенция и ще разполага с по-големи правомощия за улесняване на сътрудничеството между държавите членки.

Новата агенция ще предоставя оперативна и техническа помощ на държавите членки, по тяхно искане. Това ще включва например подпомагане на идентифицирането и регистрирането на граждани на трети държави или подпомагане на националните органи при управлението на процедурата за международна закрила - включително при кризи и ситуации на преместване и презаселване - и по-общо при прилагането на общата европейска система за убежище . Така при нужда може да се оказва помощ и от други държави членки, коментира Цветелина Пенкова, евродепутат  от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото" бе една от темите, които Цветелина Пенкова включи в кампанията „Когато младите говорят...#ЕUphoria. Срещата се проведе в Хасково преди дни. В областта са разположени и два от големите центрове за бежанци. На срещата областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов посочи, че близо половината от капацитета на центровете е запълнен.

Инж. Минко Ангелов обърна внимание на това повече европейски структури да бъдат съпричастни и да оказват помощ, особено в условията на увеличен миграционен натиск, какъвто се наблюдава в последните месеци. 

Директорът на полицията в Хасково старши комисар Венцислав Кирчев коментира, че се работи активно и по залавяне на каналджиите.

Имаме нужда от нова и стабилна европейска рамка за миграцията, коментира Цветелина Пенкова.

Пенкова припомни, че одобрената от еваропарламента агенция в областта на убежището създава и резерв от поне 500 експерти за подпомагане на нуждаещите се държави. 

Още от категорията

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел ...

публикувано на 17.11.21 в 12:58

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40

Уеб приложение пресмята разходите за ток и вода на електроуредите

Ново уеб приложение помага на потребителите в 16 европейски държави при избора им на ефективни електроуреди. Калкулаторът LABEL2020 сравнява бъдещите разходи за електроенергия и вода, обяснява Мария Кръстева, представител на проекта в България:..

публикувано на 29.10.21 в 09:00

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30
Подкасти от БНР