Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Снимка: Facebook /Десислава Танева

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел. Регламентите, свързани с селскостопанската политика, ще бъдат гласувани от ЕП на 23 ноември. Пакетът от стратегически мерки ще премине одобрение от Съвета на ЕС в началото на декември. Важен момент в натоварения процес по договаряне на ОСП заема представянето на националните стратегически планове на всяка страна членка. Срокът за това изтича в края на годината. Той ще бъде последван от шестмесечен период на оценка на стратегическите планове. В този сгъстен цикъл се очаква и държавите-членки да гласуват спешни прилагащи актове в новосъздадения „Комитет по ОСП“ преди официалното й приемане в навечерието на коледните празници. Селскостопанската политика на ЕС за следващия програмен период трябва да заработи от 1 януари 2023г.

Ако в предходните варианти на ОСП на ЕС погледът бе насочен върху средствата и тяхното разпределение, то днес вниманието се приковава към екологичните реформи, които навлизат в европейското земеделие по линия на "Зелената сделка". Именно екологията и климатичните цели ще доминират дейностите в ОСП на Съюза до 2023г.. Зелено земеделие – това е посоката, която стопаните в 27-те страни членки на ЕС трябва да следват. Сред конкретните стъпки към осъществяване на екологичните политики в земеделието личи намаляването на употребата на пестициди с 50%, ограничаване с поне 20% на използването на торове, както и превръщането на ¼ от земеделските площи в такива за биологично производство. "Новата ОСП ще бъде гарант за икономическата и социална устойчивост на земеделските производители в ЕС", заяви в навечерието на приемането на окончателното споразумение по документите, които съставляват бъдещата ОСП, българският евродепутат от ЕНП Асим Адемов.

Подкрепата за младите фермери е изключително важна на фона на притеснителни данни за ангажираността в селското стопанство. Докладът сочи, че средната възраст на стопаните в ЕС расте, а броят на младите под 35г. значително спада. Предвид ситуацията с пандемията и в отговор на други кризи в ОСП на ЕС трябва да бъде създаден кризисен резерв в размер 450млн. евро за реакция при извънредни ситуация. За да приспособят своите стопанства към новите изисквания производителите ще имаТ известно време на разположение. "Завишаването на екологичното производство ще даде негативно отражение върху ефективността на земеделието". За това призна друг от българските евродепутати и член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Атидже Алиева-Вели. Тя изрази надежда, че при приемането на окончателния вариант на ОСП ще бъде намерен балансът, за да не бъдат екологичните решения за сметка на ефективността и конкурентоспособността на земеделците.

Зелената европейска сделка безспорно ще играе ключова роля в селското стопанство на страните-членки на ЕС. Екологичните политики обаче по-скоро притесняват производителите в България, които към момента нямат яснота по какъв начин да настроят своите стопанства. За това призна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че ограничаването на прилагането на торове и препрати ще намали производителността на заетите в селското стопанство. 


Още от категорията

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след..

публикувано на 12.11.21 в 09:00

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40

Уеб приложение пресмята разходите за ток и вода на електроуредите

Ново уеб приложение помага на потребителите в 16 европейски държави при избора им на ефективни електроуреди. Калкулаторът LABEL2020 сравнява бъдещите разходи за електроенергия и вода, обяснява Мария Кръстева, представител на проекта в България:..

публикувано на 29.10.21 в 09:00

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30
Подкасти от БНР