Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

600 милиона по-малко птици летят в Европа

6
Снимка: архив

Птиците в Европа днес са с около 600 милиона по-малко, отколкото са били преди 40 години. Това показва ново проучване на гнездящите птици на Стария континент, съобщи за Радио Стара Загора Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.

Най-голям спад се наблюдава в популацията на домашното врабче, следвано от жълтата стърчиопашка, скореца и чучулигата.

Загубата на птици е един от предупредителните сигнали за увреждане на екосистемите, коментира специалистът. 

От БДЗП уточняват, че спадът в популацията на домашното врабче е (247 милиона индивида по-малко), следвано от жълтата стърчиопашка (97 милиона по-малко), скореца (75 милиона по-малко) и чучулигата (с 68 милиона птици по-малко).

Екип от учени от Кралското дружество за зашита на птиците (RSPB), BirdLife International и Чешкото орнитологично дружество, е анализирал данни за 378 от 445 вида птици, срещащи се в страните от Европейския съюз.

Между 1980 и 2017 г. авторите оценяват общ спад на популациите на тези видове между 17% и 19%, което се равнява на загуба между 560 и 620 милиона птици.

В България резултатите от мониторинга на широкоразпространените видове птици (МОВП) показват 25% намаляване на птиците в земеделските земи за последните 17 години.

Галерия

Още от категорията

На Щедрия вторник можем да дарим за защитен детски кът

Една от 12-те каузи на  благотворителната инициатива Щедрия вторник  е и каузата на Сдружение “Самаряни” - “Да създадем заедно защитен кът за детски игри!“. Щедрият вторник е глобална инициатива, която се отбелязва в над 100 страни по света,..

публикувано на 30.11.21 в 16:59

Изложба с над 20 папагала в Стара Загора

Над 20 папагала от най-екзотичните и красиви видове могат да бъдат видени в Стара Загора. Освен, че са гласовити, а когато решат и речовити, красивите птици правят и номера – имат специално шоу.  Дарина Колева разказва повече: От пъстри,..

публикувано на 29.11.21 в 10:34

Старозагорци се включват в експедиция за покоряването на най-високия връх в Африка

Трима старозагорци - Калин Иванов, Пламен Димов и Павел Цонев - ще се включат утре в  покоряването на най-високия връх в Африка - връх Ухуру в планината Килиманджаро в Танзания. Изкачването на високия 5892 м връх ще бъде в памет на алпиниста Атанас..

публикувано на 25.11.21 в 14:46

Ямболски деца рисуват благотворително

Започна гласуването за 604-те творби от конкурса за рисунка „Коледа“ на Община Ямбол, публикувани в официалната ѝ страница във Фейсбук.  Конкурсът е част от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“. Най-добрите творби ще..

публикувано на 22.11.21 в 18:15

Една старозагорска двойка се врече във вярност в Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство и на втория тур от избора за президент и вицепрезидент една двойка в Стара Загора си каза заветното „да“ и се врече в любов и вярност през целия си съвместен живот.  Таньо Танев и Велислава Русинова от официално вече са..

публикувано на 21.11.21 в 15:22

"Нарисувай ми делфин!" - конкурс за творчество на "Зелени Балкани"

За първи път "Зелени Балкани" организират конкурс за творчество с акцент върху китоподобните в Черно море. Конкурсът е в рамките на проект "Натура 2000 в България - нови хоризонти" и целта е да се привлече внимание върху значението и опазването на..

публикувано на 19.11.21 в 14:08

Фондация "Мисия Криле" обяви нови благотворителни кампании

" Бежанците не са ангели. Бежанците не са и демони . Мисля, че организациите, като нашата "Мисия Криле", които се занимават с проблемите на бежанците не трябва да изпадат в крайност, че всички бежанци са ангели, а журналистите не бива да ги сравняват с..

публикувано на 17.11.21 в 15:38

Костадин Филипов: Когато бях дете си пусках песен и си представях, че аз я изпълнявам

Днес отбелязваме Световния ден на телевизията. Един от поводите да потърсим любимо лице и глас от родния телевизионен ефир. Костадин Филипов, журналиста с 26 – годишен опит в различни медии – регионални и национални. В момента е автор на поредицата..

публикувано на 21.11.21 в 08:00
Площад „Славейков” (снимка от 20-те години на XX век)

Индустриалната революция в България протича в кратки срокове и бурно темпо

През 30-те години на XX век във вестник "Щурец" излиза статията "Пътеводител за България – пътища и безпътие" . За неин автор е сочен големият наш сатирик, карикатурист, художник и сътрудник на печатните издания "Барабан", "Зора", "Смях", "Маска",..

публикувано на 15.11.21 в 16:40

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира в град гр. Казанлък

Благотворителна акция "Дари топъл пуловер- стопли сърце" стартира 12А клас в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм гр. Казанлък. Идеята се ражда от желанието на учениците да помогнат на млади хора, които имат лимитирани финансови възможности..

публикувано на 15.11.21 в 10:15
Подкасти от БНР