Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи подменят 50 трикольора по планините на България

Планинари от Туристическо дружество  " Сдружение "Устремени" в Асеновград са подменили около 50 национални знамена, веещи се по планините на България. Началото е поставено през 2013 г., когато изкачвайки се на вр.Вейката, най-южната точка на България. Видели окаяното българско знаме – окъсано и избеляло от дъждовете, слънцето и ветровете и решили да го подменят с ново. Вейката е най-високият връх на източнородопския рид Гюмюрджински снежник на българска теритрория с височина 1463 м над морското равнище. По билото му минава границата между България и Гърция. Идеята им била подсказана от походите в Северна Македония и Гърция, където се впечатлили, че по  туристическите маршрути, където имало пилони с националните знамена на двете ни съседки, те били върху поддържани пилони и със свежи цветове.  Така започнали при всеки поход в Стара планина, Родопите, Рила и Пирин да подменят българския трибагреник, за което им помогнала и местна фирма. Собственикът й, като му  споделили патриотичната си идея им подарил първите знамена,  разказва Ивайло Мирчев, председател на сдружението.

  За 4 месеца преди пандемията, подменили 20 трикольора по българските планини, много от тях купени с  със собствени средства от планинарите след като дарените знамена свършили.  Туристическото дружество, което няма алпийски клуб, призовава приятелите си от Българския туристически съюз, да подкрепят инициатвата им и когато алпинисти и туристи тръгнат из планините, да носят в раниците си по едно национлан знаме, за да подменят знаме, поставено на трудно достъпно място, или знаме което е изживяло живота си.  "България е райско кътче, затова искаме  когато дойдат чужденци, когато видят да се вее гордият ни флаг, да  разберат, че имаме красива природа и умеем да я пазим и ценим, както ценим историята си. Защото българинът е  запазил духовността си, той  е духовен човек. Има отношение към Бог и природата, усеща себе си, ближните и света по по-различен начин.", споделя Ивайло Мирчев. И разказва за светлината и одухотвореността, които струят от очите на хората в изоставените махали на България.

  По традиция членовете на ТД "Устремените" ще участват в два туристически похода по повод Националния празник Трети март. Единият ще се включи в националните чествания на Паметника на Свободата на вр. Св. Никола, а другият ще изслуша националния химн на вр. Малка Драгойна край гр. Първомай заедно с  членовете на местното ТД "Тракия". 

   Членовете на Сдружение "Устремени" в Асеновград вярват, че родолюбието не само се носи в сърцето, то се възпитава с примера и с действията ни, с отношението към природата и заобикалящия ни свят, към другите. Затова тази година, членовете му подкрепят каузата в помощ на лечението на 14-годишния футболист Стивън Валериев Бориславов от Перник,  който страда от "Сарком на Юинг" и се нуждае от  голяма сума за лечение в Германия. Те посвещават похода си до вр. Малка Драгойна на благородната кауза. "Всеки, който се включи в него може да дари пари в благотворителната кутия, ако желае да помогне за лечението на Стивън. Защото всички сме родители, а децата са най-святото, което имаме!", призова Ивайло Мирчев. 

Това е  сметката на детето, който има възможност, да подкрепи родителите и момчето в тежката битка с болестта.  

Банка ДСК , клон Перник

IBAN : BG51STSA93000028755501

BIC : STSABGSF

Основание за превод: Стивън Валериев Бориславов — with Elizabeta Vladova.

 Цялото интервю с Ивайло Мирчев от ТД "Устремени" в Асеновград, чуйте в звуковия файл. 




 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08

Подреден дом, подреден живот - методът КонМари

Подредбата на дома не е просто начин да организираме вещите си, но и средство за постигане на вътрешен баланс и хармония в живота. Методът КонМари, разработен от японската консултантка Мари Кондо, предлага подход към подреждането, който може да..

публикувано на 21.08.24 в 15:16

Православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла

На 19 август православната църква почита паметта на Свети Андрей Стратилат, както и на тримата Газки мъченици – Тимотей, Агапий и Текла. Свети Андрей Стратилат живял през 3 век и бил римски военачалник при император Максимиан. Той не приел веднага..

публикувано на 19.08.24 в 07:52

Как се правят модели на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде..

публикувано на 15.08.24 в 17:12

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50