Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Биляна Брейзиър - да ушиеш съпричастност

Биляна Брейзиър е родена в Ловеч, а живее в Англия от 10 години. Tя е дипломиран технолог по облекло и в България е работила за големи западни модни компании. В момента е банков служител, но шиенето и изработката на облекла си остава голямата й страст.

В село Димчърч (Dymchurch)  на брега на Ламанша, където живее Биляна, тя е сред организаторите на фестивал, наречен The day of Syn (Денят на Син) по името на главният герой от романите на писателя Ръсел Торндайк. В книгите е описан животът на местните хора през 18-ти век, свързан с контрабандата на тютюн и бренди между Англия и Франция. Наред с всички организационни задачи, Биляна шие много от облеклата, които участниците във фестивала носят, пресъздавайки онази епоха.

По време на първото извънредно положение заради пандемията от Ковид-19 през 2020 година, за два месеца Биляна ушива 120 комплекта с униформи за здравните работници в болниците от околността.

Биляна Брейзиър е майка на три дъщери и сърцато участва в много други  обществени проекти в Дъмчърч, единият от които от няколко години се бори да запази зелена площ в центъра на селото от застрояване.

Заедно с други сънародници, тя подкрепя и всички български и свързани със страната ни артисти – посещава представления на гостуващи театрални представления и филмови премиери. Организирала е и концерт на Лондонския Български хор, в който английски певци изпълняват български фолклор под ръководството на старозагорката Десисилава Стефанова.

За всичко това Ина Николова разговаря с Биляна Брейзиър в Британско-Български истории.
И още един интересен факт: През 2018-та година Биляна е организирала в Димчърч  концерт на Старозагорския детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, като част от тяхно турне в Европа.Галерия

Още от категорията

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46

Татяна Даскалова за пътя по капилярите на любовта между Дунав и Темза

Татяна Даскалова живее във Великобритания вече почти 19 години и твори българска поезия. Родена и израснала в Русе, тя започва да пише стихове като ученичка през 80-те години. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както..

публикувано на 12.04.22 в 16:23

Даниел Рачев, фотограф: Лондон предлага уникални локации за снимане, но ми липсва душата на България (снимки)

Даниел Рачев е фотограф на свободна практика, който вече 30 години снима звезди от шоубизнеса и модния подиум, първо в България, а през последните 15 години – в Лондон. В България е работил за повечето списания за мода и лайфстайл, големи музикални..

публикувано на 17.02.22 в 14:46

Завръщащи се от емиграция си помагат взаимно в социалните мрежи

Британско Българските ни истории се разпростират отвъд океана, но се връщат отново в България, за да погледнем и към темата за завръщането Дошло е време българите, живеещи зад граница масово да се завърнат в родината. В това са убедени..

публикувано на 16.01.22 в 13:52

Мария Крумова: Никой за нищо не ни е длъжен. Ако искаме да ни е чисто и хубаво, трябва да го направим сами

Мария Крумова живее в Англия от едва две години, първата от които - в изолация заради пандемията от Ковид, но вече е пълноправен жител на село Айлсбъри между Оксфорд и Лондон, където проектира и засажда английски градини, доброволства в  опазването на..

публикувано на 29.12.21 в 15:56

Вероника Караилиева: Да съм дъщеря на Вера Маринова е привилегия и отговорност

Вероника Караилиева заживява Англия през 1995-та, когато е била на 17, току-що завършила гимназия. По това време майка й, именитата бивша гимнастичка и спортна журналистка Вера Маринова се омъжва за Джон Аткинсън - друга легенда, но в британската..

публикувано на 28.11.21 в 15:10
На моста в Momnmouth  Monnow bridge  Единственият от малкото запазени фортифицирани мостове от 13 век

Галя Иванова: Професията на кеърър ме запозна със забележителни хора, които иначе нямаше как да срещна

Галя Иванова вече 18 години разделя живота си между Великобритания и България, Работи като кеърър, грижи се за възрастни хора в техните домове и споделя живота им, докато е на работа. Може да се каже, че в продължение на месеци работи по 24 часа в..

публикувано на 07.11.21 в 14:02

Български истории от Британската библиотека

Защо българите въртят глава когато казват „да“ и кимат, когато  казват „не“, обратно на целия свят? Писателят Никола Филипов, който живее между Лондон и България има отговор и разказва за това в последната си книга „Картини от моето време“. В нея той е..

публикувано на 11.10.21 в 16:37

Където и по света да са децата ни, трябва да се грижим България да е винаги с тях

Сред голямото общество на българските експати (емигранти) има една специална група, за която малко се говори – родителите, изпратили децата си в чужбина, бабите и дядовците, които често напускат българските си домове, за да помагат в отглеждането на..

публикувано на 21.09.21 в 15:51

Сабина Уилямс: Картите Таро могат да помогнат на всеки човек да бъде творец на живота си

Сабина Неделчева Уилямс е българска артистка, художничка и писателка, която живее в Лондон. Има две издадени книги, едни карти за себепознание, участия и награди от множество международни изложби, а наскоро е приключила работата по трета си..

публикувано на 05.09.21 в 13:10