Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Успешните личности рискуват здравето сиСубективното преживяване за благополучие в съвременния свят се разглежда като компонент на психичното здраве, което включва субективната преценка за собственото ни ниво на ефективност, автономност и компетентност.

Хората, които преследват успеха, често пренебрегват останалите житейски сфери. Отдадеността им на кариерата и славата обаче много често застрашава психическото и физическото им здраве. Това съобщи в медицинското предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ психологът проф. Мирослава Петкова от Медицинския факултет на Тракийския университет. Тя цитира данни, според които свръхамбициозните хора са два пъти и половина по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания в сравнение с останалите.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с психолога проф. Мирослава Петкова


Още от категорията

Д-р Благовест Стоименов: Вслушвайте се в сърцето си!

Хората да се вслушват повече в сърцето си, това препоръчва в Световния ден на сърцето кардиологът от Александровска болница д-р Благовест Стоименов.  В световен мащаб сърдечно-съдовите заболявания всяка година отнемат живота на над 18 милиона души...

публикувано на 29.09.22 в 09:03

Фитнесът като начин на живот

Трайните и качествени резултати във фитнеса се постигат с упоритост и постоянство. Хората, които се стремят към бързи успехи, ще се разочароват. Не очаквайте за два месеца да постигнете чудеса. Това коментира в здравното предаване на Радио..

публикувано на 24.09.22 в 12:38

25 минути на ден е разумният престой пред екрана

Оптималното време за престой пред екрана на децата е 3 часа на седмица или 25 минути на ден. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ спортният психолог Стойчо Коджабашев, цитирайки китайско проучване. Той..

публикувано на 17.09.22 в 12:32

Тайната на успеха в бойните изкуства е здрава психика

Мотивацията е вътрешен процес, който активира, ръководи и поддържа поведението в течение на времето. Има различни видове мотивация, с варираща интензивност, цели и посоки. Тя е от критично значение за трениращите бойни изкуства. Това..

публикувано на 10.09.22 в 12:05

Все по-млади хора от Стара Загора се сблъскват с очни проблеми, характерни за възрастните

Катарактата се подмладява, установи кампанията „Право на зрение“ в Стара Загора , която през юли и август т.г. проведе безплатни очни прегледи в града със съдействието на офталмолозите от голям очен център в града.  В тях участваха над 300 души, съобщи за..

публикувано на 05.09.22 в 08:05

12 % ръст на студентите по медицина в Стара Загора

53-ма студенти държавна поръчка по специалност Хуманна медицина приема Медицинският факултет на Тракийския университет. Те са с 12 % повече в сравнение с миналата година, когато първокурсниците бяха 47. Това съобщи в здравното предаване на Радио..

публикувано на 03.09.22 в 12:50

Медицински колеж празнува 75 години

Медицинският колеж към Тракийския университет ще отбележи 75 години от създаването си в края на септември в Стара Загора. Акцент в честването на годишнината ще бъде погледът към бъдещото обучение  по здравни грижи. Това съобщи в здравното..

публикувано на 27.08.22 в 12:47

Ин йога ни освобождава от стреса и напрежението

Ин йога помага за успокояване на ума и за отпускане на тялото. Ин йога е похват от физическия аспект на йога. При него позите се задържат за 2 минути или повече и така имаме възможност да стигнем директно до фасцията – съединителната тъкан, която..

публикувано на 20.08.22 в 12:05

Кръводарителска кампания на 25 август в Къщата на архитекта

Сдружение „Самаряни“ организира своята 41-ва кръводарителска кампания. Тя ще се проведе на 25 август, четвъртък от 8.00 до 11.30 часа в Къщата на архитекта в Стара Загора. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 13.08.22 в 12:05

Безплатни консултации и срещи в подкрепа на кърменето

На 6 август, събота, от 11:00 ч.  в Къщата на архитекта, ще се проведе среща на настоящи и бъдещи родители с водещи консултанти по кърмене. Събитието е част от националната седмица на кърменето (1 - 7 август), и е под надслов "Да се застъпим за кърменето..

публикувано на 05.08.22 в 13:00