Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Железен меч и бронзови култови съдове откриха край новозагорското село Прохорово

2
Снимка: интернет

  Бронзови култови съдове, каничка за вино, накити и монети са сред откритите находки в 10-те разкрити до сега гробове в Голямата могила край с. Прохорово. Могилата е с височина 25 м.  – това е височината й след хумусния слой и е най-високата сред могилите в района.  Макар да не е достигнат още хумусния слой, учените имат  сериозни данни, да твърдят, че могилният насип е изграждан от 1-ви до 3 –ти в. Основание за това им дават откритите в т.нар. „гроб №10“, най-богатия като находки. „В него открихме 2  бронзови патери –култови съдове, антична каничка – уенхое и умбо с шипове от щит“, съобщи археологът Генчо Димитров, директор на историческия музей в Нова Загора .

  Изключително интерес сред находките предизвиква късият широк меч “гладиус“, който римляните използват от Втората пуническа война преди Христа, но откритият меч е от времето на втората половина на 1-ви в. от н.е.  Римляните започват да го използват от времето на Втората Пуническа война от 3-2 в. пр. Хр. „Мечът е в  сравнително добро състояние, със запазена костена дръжка и е предаден за реставрация в ямболския Регионален исторически музей, където се намира най-добрият реставратор на метални оръжия и предмети. Много малко музеи могат да се похвалят с такава находка“, разкри археологът.

 В останалите 9 гроба, погребенията са извършени, чрез трупоизгаряне, вероятно извън могилата. Само едно от погребенията е с изгаряне в ямата на гроб №9. „Някои от погребенията са на жени – открити са обици, костени игли за коса, глинени съдове и монети“, разказва Генчо Димитров.

  За него най-интересен е глиненият трипод, глинен съд като купа с три крачета, чиято направа като материал и изпичане няма аналог, открит до сега у нас. „До него се доближава трипода от керамичните работилници на някогашния Никополис ад Иструм, до Хотница -  но е с доста по-лоши качества“, поясни ученият.

 Цялото интервю с директора на историческия музей в Нова Загора Генчо Димитров чуйте  в звуковия файл.Галерия

Още от категорията

Инициативата "Без пари" се провежда отново в Казанлък

За пета поредна година в гр. Казанлък между 17:00- 19:00 ч. ще се проведе инициативата "Без пари". Тя се реализира от доброволците на сдружение "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" и сдружение "Юнайтед Авангард Артист". Основната идея на иницативата..

публикувано на 28.09.22 в 12:34
Алея в на Стара Загора

Ден без автомобили

Всяка година, Европейската комисия организира Европейска седмица на  мобилността в периода 16-22 септември. В рамките на инициативата се провеждат редица събития, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за..

публикувано на 22.09.22 в 10:15

Ремонтират меча на паметника на Асеневци във Велико Търново

 Тридесет и седем години след монтирането на паметника на Асеневци в старата столица Велико Търново се ремонтира меча за Деня на независимостта -22-ри септември. Мечът в центъра на композицията  символизира мощта и силата на българската държава. За пет дни..

публикувано на 17.09.22 в 10:36

Старозагорски младежи в акция "Нарисувай красота"

Със сигурност сте чували детската песен, която започва с питането: "Моля кажете, на на шега, кой нарисува тази дъга? Пъстра, красива-казвайте кой, аз или ние, ти или той?" Въпросът кой без съмнение си зададоха някои от жителите около Парк "Баня Пиперка",..

публикувано на 16.09.22 в 16:30
СНИМКА: presstv.bg

100 годишна педагожка откри учебната година в казанлъшко училище

100 годишната педагожка Иванка Антонова,  бивша учителка и училищна директорка, се включи в тържеството на СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък и поздрави ученици, преподаватели и родители с началото на новата учебна година.   Родената на 7 март 1922г...

публикувано на 16.09.22 в 08:59

Древният скален град Перперикон пази още много тайни

Трудно и интересно беше Археологическото лято в Източните Родопи.  Въпреки орязаното от държавата финансиране, екипът на проф. Николай Овчаров успя да разкрие уникално запазен езически храм.  Историкът   разказа, че той е част от огромен култов..

публикувано на 14.09.22 в 18:05

Две са новите "Училища за пример" от област Стара Загора

Две училища от област Стара Загора влизат в новия випуск на "Училища за пример" - квалификационна програма за училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи. Това..

публикувано на 07.09.22 в 15:00

Втората вечер от „Beerфестът" в Стара Загора събра 11 хип-хоп звезди на сцената

С общо 11 български артисти продължи втората вечер от "Beerфестът 2022" в Стара Загора. WOSH MC и СЕКТА, F.O. & PEEVA, Billy Hlapeto & D3MO бяха сред имената, които предизвикаха еуфория за феновете и ги оставиха без дъх. Присъстващите се..

публикувано на 02.09.22 в 10:15

ММЦ подава ръка на младите хора в Стара Загора

Подкрепа на личностното развитие и подобряване на благосъстоянието на младите хора осигурява Международният младежки център в Стара Загора. „Обсъждат се важни проблеми като дезинформацията и безопасността на пътя и как да се справим с тях“, каза в..

публикувано на 31.08.22 в 17:05

Павлина Вълчева и Николай Манолов бяха хореографи на конкурса „Мис Ливан“ преди дни

Павлина Вълчева и Николай Манолов са изключително успели хасковлии. Имат изяви в сферата на спортните танци в държави от четири континента. Те са хореографи и треньори в хасковския клуб по спортни танци „Гранд“. Танцуват заедно от 1996 година...

публикувано на 31.08.22 в 11:20