Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Още веднъж за един от съвременните строители на Стара Загора

2
Снимка: интернет

На този ден през 1852 г. в Ески Загра  в семейството на търговец се  родил изтъкнатият старозагорец Атанас Трифонов Илиев. Бащата дал солидно образование на сина си – минал през всички степени на образование в родния град, учил в Пловдив, Прага, Табор и Белград. „Получил солидна обща култура, има широки интереси в областта на историята на родното си място още от антични времена, етнограф, нумизмат, щом се върнал от странство започнал да учи децата в родния си град. После даскалувал в Търново и Габрово, след бягството от пълчищата на сюлеймановата армия, разорила града. След Освобождението е член на Народната партия и участва  като старозагорски представител в Учредителното събрание в Търново през 1879 г., в Петото Велико народно събрание и в 15-тото обикновено събрание.“, представя видния старозагорец Петьо Мирчев, уредник в отдел „Възраждане“ в Регионалния исторически музей.

  Като член на старозагорския революционен комитет, бил против избухването на Старозагорското въстание през 1875. , защото смятал, че населението не е добре подготвено и това ще предизвика репресии от страна на турците. Въпреки това бил арестуван и затворен до началото на 1876 г. Нямал право да учителства в Ески Загра, защото бил считан от местната власт за размирник, затова  заминава за Цариград. Тук се запознава с Иван Вазов, с когото имат дългогодишна кореспонденция.

 Участва активно в изграждането на институциите в новоизграждащата се Стара Загора и в други градове на Източна Румелия. Бил префект на Стара Загора от 1884 -1885,  окръжен управител в Шумен през следващите две години, бил директор на Девическото училище в София, на тази длъжност е назначен на два пъти в Девическата гимназия на Анастасия Тошева от 1892 до 1900 г. и 1903 до 1906, член на Висшия учебен съвет при Министерството на Народното просвещение  и началник на училищния отдел на Българската екзархия 1900 – 1903 Г.  

  „Като журналист, след Освобождението пише своите интересни истории в рубриката „Из историята на града Стара Загора“ на в. „Старозагорски глас“ , и макар да не се подписва под тях – неговите приятели знаели, кой ги пише. Разказвал спомените и легендите, предадени му от стари българи и турци, завърнали се в Стара Загора. Незнайно как, имал достъп до по-стари и по-нови  исторически източници, дори до някои, свързани с античното минало на града. Бил сътрудник и на други печатни издания“, продължава  разказа за дейността му Петьо Мирчев. Издавал много учебни помагала.

  Станал част от младия и ентусиазиран елит на възродената от пепелищата и руините Стара Загора – негови приятели и съмишленици били Димитър Наумов и Нестор Марков. С тях почват да убеждават завърналите се жители - българи и турци да се откажат от имотите и земите си срещу замяна с други парцели, за да бъде разработен нов, модерен градоустройствен план на града от чешкия строителен техник Любор Баер.  Освен с него, става близък приятел и с историка Константин Иречек. През 1880 г. го развежда при посещението му във възродения град и му показва доста внушителните останки от някогашната Августа Траяна в двора на тогавашното градско управление.

 „ Благодарение на Атанас Илиев, някои от основните улици в града, получават имената си, които са приети от тогавашния Общински съвет през 1909 г. , и ги носят и до днес – като Боруйград,  Августа Траяна, Захари Княжески“, завършва разказа за големия старозагорец – патриот, общественик и  политик  Атанас Илиев, историкът Петьо Мирчев.

 Чуйте цялото интервю с историка Петьо Мирчев в звуковия файл.   


Галерия

Още от категорията

Кой е човекът, продължил делото на арх. Лубор Байер

През 2023-та година отбелязваме 145 години от създаването на Плана за възстановяване на Стара Загора от чешкия архитект Лубор Байер. Този план се приема за началото на модерното градоустройство у нас.  А знаете ли че, че един от хората, силно свързан с..

публикувано на 24.03.23 в 09:15

На Рожен през юли ще развеем най-високото българско знаме

Необходими са малко над 600 хиляди лева за да се издигне на вр. Рожен българският национален трибагреник! Той ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз и флагът, поставен на най-висока надморска височина - 1430 м.    Над 300 000 лв. са..

публикувано на 22.03.23 в 17:36

"75 кадъра История" от Драгия Драгиев

Драгия Драгиев е роден на 22.02.1948г. в гр.Нова Загора. Детството му е преминало в музея, където майка му е била първата реставраторка в града. От там е любовта му към историята, а увлечението към фотографията е още от ученическите години и в..

публикувано на 22.03.23 в 15:04

Стикери "СТОП реклама" спасяват дървета

„СТОП реклама!“ е гражданска инициатива – механизъм, който ти  позволява да се откажеш от нежеланата хартиена реклама чрез стикер, залепен на пощенската кутия. Механизмът е добре прилаган във Франция, Белгия и Германия. У нас инициативата до..

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Богатството от вкусове и историята на бирата привличат най-много потребителите

Бирата е една от най-древните напитки, произвеждани от хората. Напоследък се появяват все повече артефакти и научни публикации, че пивото е може би първата алкохолна напитка, позната на човечеството . Със сигурност днес тя е третата най-популярна..

публикувано на 21.03.23 в 13:05

"Палци по ноти" събира на една сцена 150 млади таланти

Премиерата на танцовия спектакъл „Палци по ноти“ ще бъде днес от 18.00 часа в Културен център – Стара Загора. Героите в спектакъла са госпожица Симфония и музикалните ноти, чрез поетични диалози в мерена реч, класически хореографии и характерни..

публикувано на 20.03.23 в 16:15

Фондация „Енчо Керязов“ отново подкрепя даровити деца

Фондация „Енчо Керязов“ търси млади таланти в спорта, образованието и изкуството за 12-то издание на „Нощ на звездите“. В рамките на месец могат да се подават кандидатури за участие на сайта на фондацията, съобщи за Радио Стара Загора известният цирков..

публикувано на 20.03.23 в 15:39

Стара Загора първа се сдоби с електронно табло, което отчита новородените

Ротари клуб Стара Загора избира датата на настъпване на астрономическата пролет 20 март, за да направи подарък на старозагорци. Електронното табло, което отчита в реално време кога в Стара Загора се ражда бебе, е вече факт и функционира. То се..

публикувано на 20.03.23 в 15:25

Старозагорката Яна Дочева с приз от конкурс в Полша

Яна Дочева от Стара Загора завоюва призово място в Международен конкурс „Star Bridge” в Полша . Яна е на 17, ученичка в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и възпитаник на Вокална студия „Усмивки“ към НЧ „Родина 1860“-Стара Загора. Тя започва да пее още преди да..

публикувано на 17.03.23 в 16:17
Драматичен театър

Поезия в автобуса за Деня на театъра в Стара Загора

Актьорите от Драматичен театър „Гео Милев" в Стара Загора ще разкрият магичния свят на поезията в градския транспорт. Инициативата на талантите е по повод Международния ден на театъра – 27 март. От 8.00 до 10.00 часа, в автобусите, обслужващи линии..

публикувано на 17.03.23 в 15:31